Nezaposlenost u Češkoj najniža u poslednjih 20 godina – ima posla i za ljude iz Srbije

Stopa nezaposlenosti u Češkoj smanjila se tokom juna meseca četiri odsto sa prethodnih 4,1%.  Praktično rečeno, na jedno radno mesto dolazi u proseku 1,6 kandidata i to je najmanja stopa nezaposlenosti u poslednjih 20 godina, saopštio je nacionalni Biro rada.

U odnosu na isti period prošle godine, nezaposlenost je smanjena za 1,2 odsto i Češka je u tom pokazatelju već u maju bila najbolja u celoj EU. Zavodi za zapošljavanje u Češkoj nudili su krajem juna 183.000 slobodnih radnih mesta što je za 49.561 više nego u junu prethodne godine, pa na jedno slobodno radno mesto dolazi 1,6 nezaposlenih.

I dalje su prisutne regionalne razlike, kada je u Pragu nezaposlenost spala na  svega 1,2 odsto, dok na severu Češke u nekim gradovima dostiže deset odsto, a od regiona najviša nezaposlenost je u regionu Usti nad Labom takođe na severu gde stopa nezaposlenosti dostiže 6,4 odsto.

Zavod za zapošljavanje Češke navodi da na tržište rada utiču pre svega privredni rast i rast industrijske proizvodnje , kao i sezonski radovi koji su u punom jeku.

Češka preduzeća poslednjih meseci se žale da ne mogu da nađu nove radnike i da im preti da izgube inostrane porudžbine jer jednostavno ako ne zaposle dodatne ljude neće moći da proizvedu sve za ugovorene poslove.

Češka vlada procenjuje da privredi nedostaje oko 140.000 radnika koje su preduzeća prinuđena da traže u inostranstvu, najčešće preko posredničkih agencija, pre svega u Ukrajini, ali i na Balkanu, u Rumuniji, Bugarskoj ili Srbiji.

 

Izvor: N1

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *