Nemci planiraju da promene radno vreme

Gotovo svi zvanično objavljeni ekonomski pokazatelji svedoče o snažnoj ekspanziji već uspešne nemačke privrede. Da iza ovih uspeha najmoćnije evropske ekonomije stoji vredan i marljiv rad  radnika, verovatno niko nema dilemu. Ako pomislite da je to vrhunac, Nemci ne misle tako! Oni bi da rade još više i duže!!!

Era visokog tehnološkog razvoja i digitalizacije donela je višestruko jednostavnije i brže izvršavanje poslovnih aktivnosti i operacija u gotovo svim oblastima. I upravo ta činjenica ukazuje na mogućnost da se dnevno radno vreme, odnosno radna nedelja skrate. Nije mali broj razvijenih zemalja koje u tom pravcu preduzimaju konkretne korake i sprovode pilot programe sa šestočasovnim radnim vremenom.

Ali, Nemci ne bi bili to što jesu  ako ne pokušaju i ne postave još više ciljeve. Tako je grupa akademika, ekonomskih stručnjaka, koja čini savetodavno telo nemačke vlade, sačinila i podnela plan za izmenu Zakona o zapošljavanju, sa posebnim akcentom na  izmenu tradicionalnog radnog vremena.

 Izmena Zakona omogućava poslodavcima da od zaposlenih zatraže da rade po drugačijem modelu od tradicionalnog osmočasovnog radnog dana. Po njihovom mišljenju, takvo radno vreme sputava radnike u boljem korišćenju prednosti koje donosi tehnološki razvoj!

Predsedavajući nemačkog Saveta ekonomskih eksperata Kristof Šmit je za nemački list Velt am Sonntag to ovako objasnio:

„Fleksibilniji radni dan je veoma važan za konkurentnost nemačkih kompanija.

Kompanije koje žele da prežive u našem novom digitalizovanom svetu moraju biti agilne i brzo okupiti svoje timove. Ideja o započinjanju radnog dana u kancelariji ujutro i njen završetak odlaskom u večernjim časovima je zastarela.“

Zanimljivo je kako je predsedavajući Saveta primerom pokušao da objasni i potkrepi predlog izmene Zakona:

„Na primer, preduzećima je potrebna neka sigurnost da ne postupaju suprotno zakonu ako zaposleni obavlja konferencijski poziv u večernjim satima, a zatim čita e-poštu za doručak. To ne samo da će pomoći kompanijama, već i zaposlenima koji mogu raditi fleksibilnije s digitalnim tehnologijama“, objasnio je on.

Podnoseći predlog izmena, Šmit je naglasio da je postojeći Zakon o zaštiti radnika u praksi potvrdio svoju vrednost, ali novo digitalno okruženje zahteva nova rešenja.

Još važeći Zakon o zapošljavanju u Nemačkoj, kada je u pitanju radno vreme, utvrdjuje da radnik u Nemačkoj mora da radi ne više od osam sati dnevno, odnosno ne više od 48 sati nedeljno. Paza izmedju dve smene mora trajati najmanje 11 sati.

Izmenama koje Savet predlaže ukinula bi se odredba o osmočasovnom radnom danu, a pauza izmedju dve smene skratila na 9 časova. Na snazi bi i dalje bila odredba koja utvrdjuje radnu nedelju u trajanju od 48 sati.

Ovo sve je postalo vruća tema u pregovorima koji se vode u koalicionoj vladi demohrišćana, liberala i “zelenih”. A i sindikati vrlo žustro reaguju, zabrinuti kako će to uticati na položaj radnika.

Ostaje da se sačeka i vidi sudbina predloženih izmena.

( izvor: 24sata/Nova ekonomija )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *