Nemci očajni: Treba nam MILION RADNIKA, 1.000 evra svakom ko nam dovede jednog

Nije novost, ali se sve alarmantnije iznosi pred javnost: Nemci vapiju za radnicima! Dokle vapaj ide? Do toga da se nudi premija od hiljadu evra onom ko nadje negovatelja, spremnog da radi u Nemačkoj!

Ekonomski stručnjaci procenjuju da u ovom času u Nemačkoj ima oko milion slobodnih radnih mesta. Sa tako velikom tražnjom za radnicima Nemačka se nije suočila od svog ujedinjenja. U svom onlajn izdanju nemački Špigel to ovako prikazuje:

“Na radija, na plakatima, na internetu, firme vapiju za novim zaposlenim. Čitava privreda je u poletu, izvoz cveta. Mnogi Nemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao retko kada. Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj zemlji, Evropskoj uniji i evrozoni..”

 

Ova pojava nije nepoznata u ekonomskoj teoriji. Stručnjaci je nazivaju pregrevanjem, a manifestuje se nedovoljnim proizvodnim mogućnostima koje ne uspevaju da prate privredni uspon. U Nemačkoj je radna snaga taj osnovni nedostatak.

 

Za ilustraciju prenosimo zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda, o kome piše list Rajnland pfalc online:

 

„Stručnjaci upozoravaju da će sledećih godina u Nemačkoj vladati velika nestašica negovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže da nađu osoblje, Bolnica „Sv. Martin“ u Langenfeldu je zato pribegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1000 evra za onog ko nađe kvalifikovanog negovatelja“.

Naravno, javnost se ustalasala, pa je šef klinike u odbranu postupka izneo i dodatne uslove  koje treba ispuniti za dobijanje premije – da zaposleni za tu bolnicu radi najmanje godinu dana, sa polovinom ili punim radnim vremenom.

List Berliner morgenpost piše o nemačkim železnicama “Dojče ban” (DB), koje su za samo nedelju dana raspisale konkurse za popunu hiljedu slobodnih radnih mesta!

„Ta ponuda je deo najvećeg nemačkog konkursa za zapošljavanje. Zbog toga je zgrada pored berlinske železničke stanice bila otvorena za zainteresovane i u subotu do 22 sata. Osim toga, tamo se već predstavilo 300 kandidata na konkretnim razgovorima o svom eventualno budućem radnom mestu. U nedelju je bilo deset intervjua. Jedna kandidatkinja je dobila posao. Upravljaće lokomotivom teretnog voza“.

Osim u Berlinu, Dojče ban  traži kandidate u Hamburgu, Minhenu, Frankfurtu, Kelnu, Manhajmu, Nirnbergu. Potrebni su otpravnici vozova, prateće osoblje za vagon restorane, redari, knjigovodje, mašinovodje…

Očekivanja železnice su da do kraja nedelje zaposli hiljadu novih radnika.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *