Nemci ne odustaju od štrajka – traže veće plate i kraću radnu nedelju

Radnici u Nemačkoj, organizovani u moćne sindikate, istrajavaju u borbi za povećanje zarada, ali i za druge pogodnosti, kao što je krača radna nedelja. Pokušaj poslodavaca da delimično udovolje zahtevima radnika nije uspeo, pa se sindikalna borba nastavlja.

Naime, veliki nemački sindikat IG Metal inicirao je i zapoćeo štrajkove upozorenja u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg, u kojoj su smeštene uspešne kompanije metalske industrije, poput “Daimlera”, proizvodjača čuvenog mercedesa, i “Poršea”.

Podsećanja radi, zahuktala nemačka privreda zabeležila je u 2017.godini najbolje rezultate, a stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou. Radnici u proizvodnji smatraju da za svoj doprinos svemu tome zaslužuju povećanje zarada, ali i kraće radno vreme radi staranja o deci i bolesnim članovima porodice.

Posle štrajkova upozorenja kojih je bilo i u drugim pokrajinama, usledili su dugi pregovori. Trajali su do prošle noći, kada je okončana peta runda pregovora bez dogovora sindikata i poslodavaca. Regionalni ogranak sindikata IG Metal saopštio je da će nacionalnom rukovodstvu sindikata uputiti preporuku da radnike pozove na generalne štrajkove, počev od naredne sedmice.

Šef regionalnih poslodavaca kaže da se činilo da pregovori idu u dobrom pravcu i da kompromisna rešenja postaju prihvatljiva obema stranama. Tokom pete runde pregovora stvari su krenule nizbrdo, kada su sindikati izašli sa novim predlozima, o kojima se, kako kaže, “nije moglo razgovarati”.

Jedan od osnovnih zahteva sindikata bilo je povećanje zarada od 6%. Tim povećanjem bilo bi obuhvaćeno 3,9 miliona radnika u metalskoj industriji, širom Nemačke.

Kako kažu, kamen spoticanja bio je zahtev sindikata da radnici imaju pravo na skraćenje radne nedelje sa 35 na 28 radnih sati, kako bi se starali o deci, starijin i bolesnim članovima porodice, u trajanju od dve godine, kada bi se vratili na puno radno vreme.

Šta su do sada poslodavci bili spremni da prihvate?

Kada je u pitanju povećanje zarada, radnicima je ponudjeno povećanje od 2% i jednokratna isplata od 200 evra. Zahtev za skraćenje radne nedelje bio bi prihvaćen samo ako se predvidi i da zaposleni privremeno radi duže od predvidjenog.

Zahtev sindikata IG Metal za povećanje zarada u ovoj akciji direktno je podržalo 900.000 radnika.

Dalju borbu metalskih radnika predvodiće regionalni sindikat pokrajine Baden-Virtemberg, a svaki dogovor primenjivaće se i u drugim nemačkim pokrajinama.

( izvor: Rojters/Tanjug )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *