Nemci dodatno olakšavaju zapošljavanje stranaca

Usvajanje novog Zakona o useljavanju koji pripremaju u Nemačkoj pobudjuje pažnju u Evropi, a i šire. Već znamo da će brže i lakše do posla u Nemačkoj stizati radnici iz Srbije i zemalja trećeg sveta. A koje su to odredbe koje će pojednostaviti traženje i nalaženje posla u Nemačkoj, šta će značajno pospešiti zapošljavanje u Nemačkoj?

Kako službeni podaci kažu, u Nemačkoj je trenutno nepopunjeno 1.200.000 radnih mesta. Stručnjaci Ekonomskog instituta su za Fajnenšel tajms izneli podatke da, uzimajući u obzir statističku neujednačenost pojedinih regiona i potencijal zapošljivosti, gotovo pola miliona slobodnih radnih mesta ne mogu popuniti Nemci. A gubici nemačke privrede zbog nedostatka radnika na godišnjem nivou iznose oko 30 milijardi evra!

Ovi problemi zahtevaju brzo reagovanje, pa se nemačka vlada nada da će do kraja godine stupiti na snagu novi Zakon o useljavanju.

Kojim merama novi zakon olakšava zapošljavanje?

Poznato je da su nemački poslodavci, bez velikih problema, i do sada angažovali fakultetski obrazovane stručnjake iz inostranstva. Ali, najveće potrebe su za kvalifikovanim radnicima sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Tu su se do sada poslodavci susretali sa problemom dokazivanja da na nemačkom tržištu nema radnika koji mogu popuniti to radno mesto. Druga, ne i manje otežavajuća okolnost je što poslodavci mogu da angažuju strane radnike samo za defivitarna zanimanja, precizno utvrdjena na listi deficitarnih zanimanja. Prema predlogu novog zakona, oba ova ograničenja biće ukinuta. Jer, fakultetski stručnjaci nisu jedini koji nedostaju nemačkoj privredi.

Naravno, ekonomski aspekt ovih pitanja za Nemačku, kao i za ostali razvijeni svet, od najvećeg je značaja. Ali, usvajanje novog zakona u Nemačkoj ima i značajnu političku dimenziju. Njoj je najviše doprinela migrantska kriza i preko milion izbeglica koji su od 2.015.godine u Nemačku došli iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Tako su predstavnici Alternative za Nemačku izneli u Bundestagu svoje vidjenje posledica ovakvih zakonskih izmena. Uvereni su da one ne doprinose kontroli priliva imigranata, već ga mogu i podstaći. Idu i dalje, nagoveštavajući da posledica može biti i smanjenje plata lokalnih radnika.

Iako ni u Hrišćansko demokratskoj uniji kancelarke Angele Merkel nisu sasvim jedinstveni, ekonomija i razvoj su najpreči.

( izvor: Poslovni.com )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *