NEMCI DEPORTUJU AZILANTE SA BALKANA

Nemački list Velt prenosi izjavu predsednika Savezne kancelarije za migracije i izbeglice Nemačke (BAMF) da će Nemačka proterati 94.000 tražilaca azila sa Balkana i zabraniti ponovni ulazak u Nemačku.

U obrazloženju stoji da se balkanske zemlje smatraju sigurnim od političkog progona, što tražioce azila sa Balkana čini ekonomskim, odnosno socijalnim iseljenicima.

A šta, zapravo, stoji iza svega ovoga?

U okviru reforme nemačkog zakona o boravku je i stav da samo dobro integrisani i oni koji imaju dozvolu boravka treba da ostanu u Nemačkoj. Stav Savezne kancelarije je da i mesečni džeparac od 143 evra treba ukinuti tražiocima azila.

To prate i stavovi da oni koji ne ispunjavaju uslove za boravišnu dozvolu treba u kraćem vremenskom periodu da budu vraćeni u svoje domovine. Uz to ide i odredba da proterani, deportovani neće moći da udju u Nemačku u narednih pet godina. Iz Hrišćansko-demokratske partije stiže konkretan predlog:

“Ko god dođe sa Kosova, trebalo bi da bude vraćen u roku od mesec dana”

I iz drugih partija stižu sugestije u sličnom tonu, kao što je ideja o ponovnom uvodjenju viza za gradjane Srbije i Kosova. Manfred Veber iz Hrišćansko-socijalne unije ukazuje na nagli porast broja izbeglica sa Kosova, jer ukidanjem viza lako stižu do granica Evropske unije preko Srbije.

Zvanični podaci kažu da je za samo šest meseci stiglo 29.000 zahteva za azil gradjana sa Kosova. Samo su tražioci azila iz Sirije bili brojniji od gradjana sa Kosova. Ako se tome doda podatak da je u prethodnoj godini u istom periodu bilo 2.000 zahteva, onda je sasvim razumljivo da ovaj porast broja zahteva zabrinjava.

Različite mere se predlažu, pa tako iz Hrišćansko-demokratske partije za list “Tages špigel” govore o tome da Nemačka razmatra meru smanjenja finansijske podrške tražiocima azila, a u pravcu njenog uklanjanja kao podsticaja.

List “Frankfurter algemajne sontagscajtung” preneo je informaciju da je nemačka vlada odlućila da oržavanje samita o pitanjima azila pomeri, umesto u septembru održaće se u oktobru ili novembru.

Oni, takodje, navode da će se na dnevnom redu ovog samita naći i proširenje liste zemalja koje se smatraju bezbednim, jer tražioci azila iz tih zemalja gube pravo da traže azil. Medju zemljama koje će biti dodate listi su Kosovo, Albanija i Crna Gora.

Portparol nemačke vlade obećava da će javnost blagovremeno biti upoznata sa novim pojedinostima, vrlo važnim za gradjane sa ovih prostora.

( izvor: Večernji list )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *