NEMAČKOJ PREKO POTREBNI STRANI RADNICI, ALI…

Obezbedjenje stručne radne snage neophodan je uslov funkcionisanja svake razvijene ekonomije. Nemačka se već decenijama oslanja na veliki broj stranih radnika, pa u tom smislu merama socijalno ekonomske politike teži da kreira što bolje okruženje i privuče više stranih radnika. Ali, u praksi ne ide sve glatko.

Iako je pandemija korona virusa protekle i tekuće godine značajno otežala poslovanje, Nemačka je uspela da ostvari rekordnu uposlenost sa preko 34 miliona radnika u regularnom radnom odnosu. Ali, u istom periodu beleži i rast nepopunjenih radnih mesta.

Naime, demografska slika Nemačke se menja, pa radnici iz perioda demografskog rasta odlaze u penziju, a medju pripadnicima mladih generacija ni izbliza nema dovoljno stručnih radnika da ih zamene.

Strani radnici kao rešenje problema

U ovakvim okolnostima Nemačka može da ublaži deficit stručne radne snage angažovanjem stranih radnika. Medjutim, podaci kažu da samo 16% kompanija u Nemačkoj zapošljava strane radnike.

Analizom ovog fenomena bavila se Fondacija Bertelsman za koju je istraživanje sproveo Institut Kivej. Od 7.500 ispitanika čak dve trećine se suočava se problemom obezbedjenja stručne radne snage, ističući to kao jedan od najvećih poslovnih rizika nemačke ekonomije.

Nedostatak radne snage i profil traženih radnika razlikuje se po delatnostima i regijama. Ipak, najtraženiji su stručni radnici sa srednjom spremom koji nedostaju svakoj drugoj firmi. Akademski gradjani nedostaju svakoj četvrtoj firmi, a najugroženije delatnosti su zdravstvo i nega starih i bolesnih.

U Saveznoj agenciji za rad kažu da Nemačkoj nedostaje 400.000 deseljenika godišnje kako bi se zadovoljila tražnja na tržištu rada.

Kako u praksi funkcioniše doseljavanje stranih radnika?

Kako je istraživanje pokazalo, velike potrebe za stručnom radnom snagom prati skromno zapošljavanje – tek 16% firmi angažuje strane radnike. Sa druge strane, većina firmi šansu traži u što atraktivnijim poslovnim ponudama, nadajući se da će tako privući domaće radnike.

Sporazumevanje i nepoznavanje nemačkog jezika kao glavni problem

Nemačka je prošle godine, početkom marta počela da primenjuje Zakon o useljavanju stranih radnika kojim bi se znatno olakšao i ubrzao postupak useljavanja stručne radne snage iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Rezultati nisu na nivou očekivanih.

Mnoge kompanije nerado angažuju strane radnike i to objašnjavaju raznim razlozima. Kao najvažniji razlog navodi se strah od ograničenih mogućnosti sporazumevanja i problem adekvatne procene stručnih kvalifikacija stranih radnika.

A iskustva firmi koje su angažovale strane radnike potvrdjuju da sporazumevanje sa stranim radnicima može značajno da oteža njihovo usvajanje posla.

Birokratske procedure kao podsticajni faktor

Dosadašnja iskustva potvrdjuju da su postupci i birokratske procedure oko useljavanja stranih radnika novim propisima olakšani, pa sada čitav postupak teče brže i jednostavnije.

Svemu ovom treba dodati i podsticaje za učenje nemačkog jezika, kao i bolju ponudu informacija za priznanje stručnih kvalifikacija.

Transnacionalna partnerstva kao dodatni podsticaj useljavanju

U nemačkoj Saveznoj agenciji za rad ističu značaj i efekte patrnerstva u obrazovanju izmedju Nemačke i drugih zemalja. Ono doprinosi boljem razumevanju nemačkih poslodavaca i potencijalnih stranih radnika. U istraživanju je čak 57% ispitanika ukazalo na potrebu sklapanja što većeg broja transnacionalnih sporazuma o posredovanju u obrazovanju i zapošljavanju stranih radnika.

( izvor: Telegraf )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *