NEMAČKI RADNICI U JAVNOM SEKTORU ŠTRAJKOM TRAŽE BOLJE PLATE

U dobro organizovanoj i sigurnom rukom vodjenoj nemačkoj privredi tokom prošle godine raznovrsni ekonomski pokazatelji uspešnosti dostizali su najviše nivoe u poslednjoj deceniji.I dok mnogi sanjaju  kako do posla u Nemačkoj, nemački radnici smatraju da zaslužuju bolje plate, pa vode borbu za svoj deo kolača.

Sindikalnu borbu su započeli industrijski radnici u pokrajini Severna Rajna Vestfalija. Radnici koji rade u moćnoj automobilskoj industriji, kroz više rundi pregovora ostvarili su svoje ciljeve: povećanje zarade i pravo na kraće radno vreme.

A kako je nemačka ekonomija zabeležila i rekordne poreske prihode, to su i radnici u javnim službama svesni svog doprinosa i svojih zasluga, pa su, vodjeni nemačkim sindikatom Verdi ( ver.de ) krenuli u  štrajk.

U mnogim nemačkim gradovima u kojima su zaposleni u javnom sektoru u štrajku, ne funkcioniše javni prevoz, a dečji vrtići su zatvoreni. Na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu, kao i onima u Kelnu, Bremenu i Minhenu kasne mnogi polasci, a i mnogi letovi su otkazani.

Sindikat Verdi ispred 2.300.000 radnika u javnom sektoru definisao je konkretan zahtev za povećanje plata. Traži se povećanje od 6%, ili 200 evra u apsolutnom iznosu.

“Masovnim širenjem štrajka ove sedmice šaljemo jasne signale poslodavcu”, rekao je šef sindikata Frank Bzirske, prenosi Dojče vele. On je napomenuo da su poslodavci, uglavnom, lokalne samouprave, ali je odredjenom broju radnika poslodavac savezna država.

Kakvih je, zapravo, razmera ovaj štrajk i ko u njemu učestvuje?

Pored gradskog saobraćaja koji ne funkcioniše i zatvorenih dečjih vrtića, jedan deo javne administracije ne radi, bolnice se ograničile svoj rad, van funkcije je brodski saobraćaj, a komunalna preduzeća ne pružaju svoje usluge. Štrajku se priključio i lanac javnih banaka Šparkase, koji ima više klijenata nego sve druge banke zajedno.

O značaju ovih službi i javnih delatnosti ne treba posebno govoriti. Posledice koje nefunkcionisanje samo neke od ovih delatnosti izaziva su tesko sagledive.i potpuno neprihvatljive za organizovane sisteme. i baš onoliko koliko ovakvi štrajkovi remete uobičajeno funkcionisanje života i rada u nemačkim gradovima, toliko je velika i rešenost radnika u javnim službama da se izbore za svoj cilj.

Prema pisanju Dojče velea, pregovori lokalnih samouprava i države sa sindikatima radnika u javnim službama uveliko traju. Kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje života i rada, očekuje se da javne službe od srede predju na normalni režim rada. No, ako sindikati ne budu zadovoljni ponudjenim kompromisom, može se dogoditi da već sledeće nedelje otpočne generalni štrajk.

Jedan komentar

  1. ana zivic 15. aprila 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *