NEMAČKI METALCI DOBILI I VEĆE PLATE I KRAĆE RADNO VREME!

Posle više runda pregovora i različitih vidova štrajka sindikat metalskih radnika u Nemačkoj je stigao do cilja: metalski radnici u Nemačkoj će dobiti i veće plate i skraćeno radno vreme!

I oni koji imaju posao u Nemačkoj moraju da se bore za veće zarade, bolje uslove rada, olakšice, uvažavanje posebnih potreba. Čine to predvodjeni dobro organizovanim sindikatima čiji vešti pregovarači koriste sva raspoloživa sredstva sindikalne borbe. Uz dobru argumentaciju, pre ili kasnije, radnici stižu do ostvarenja cilja, odnosno zadovoljenja istaknutih zahteva.

Moćni nemački metalurški sindikat IG Metal reprezentuje nešto manje od četiri miliona metalskih radnika u Nemačkoj. Ne treba napominjati da ovi radnici rade u najvažnijem sektoru najveće evropske ekonomije.

I upravo oni, gotovo pola miliona radnika u automobilskoj industriji, proizvodnji metala, proizvodnji električnih i elektronskih uredjaja odlučujuće su doprineli ishodu pregovora, a u korist radničkih zahteva.

Naime, kada su posle više rundi pregovori ostali bez rezultata, radnici su odložili svoje alate i uredjaje i stupili u dvadesetčetvoročasovne štrajkove upozorenja.

Odlučnost radnika da istraju u svojoj borbi izrazile su vodje štrajka u poruci poslodavcima da će se preći na vremenski neograničene štrajkove. A takvih štrajkova u Nemačkoj nije bilo dugo, još od 2003.godine. No, posledice ovakvih obustava rada nisu zaboravljene.

Tokom prošle noći pregovarači, sindikat i poslodavci su izdali saopštenje da su postigli “podnošljiv kompromis”, sa odredjenim “bolnim elementima”.

Inače, pregovori su vodjeni u nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg, a odnose se na oko 900.000 radnika koji rade u moćnim gigantima ove industrijske grane. U ovoj saveznoj pokrajini je sedište Daimlera, proizvodjača Mercedes-Benc vozila, kao i Boša, najvećeg svetskog proizvodjača auto delova.

A koje zahteve radnika su sindikati zastupali u pregovorima?

Zahtev za povećanje zarada naišao je na više razumevanja poslodavaca, ali se oko zahteva za privremeni prelazak na rad sa skraćenim radnim vremenom teško nalazilo razumevanje i dogovor. Sindikat je zastupao zahtev za fleksibilnije radne uslove za zaposlene tokom ključnih životnih momenata, kao što su rodjenje deteta, staranje o bolesnom članu porodice ili bolest.

„Predugo je fleksibilnost radnog vremena bila privilegija poslodavaca“, rekao je šef sindikata Jerg Hofman.

„Od sada će zaposleni imati pravo da se odluče na skraćenu radnu nedelju, zbog sebe samih, svog zdravlja ili svojih porodica“, dodao je.

Radnici će, uz skraćenu radnu nedelju dobiti srazmerno umanjenu zaradu, ali im se garantuje stalno zaposlenje po povratku na rad sa punim radnim vremenom.

Pregovore i ishod pažljivo prate i ostali sindikati, medju njima i sindikat državnih službenika, pa će narednih meseci i oni pregovarati sa svojim poslodavcima.

( izvor: BIZlife portal )

Jedan komentar

  1. Bojana 9. februara 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *