Nemački aerodrom traži radnike iz jugoistočne Evrope za posao u Nemačkoj

Dok nemački poslodavci vapiju za stotinama hiljada radnika, i do nas stižu najrazličitije ponude za posao u Nemačkoj. Ali, ovo je jedna koja se svojom atraktivnošću i perspektivom ističe. Čuveni frankfurtski aerodrom obelodanio je svoju nameru da zaposli radnike iz našeg regiona i tako upotpuni svoj tim.

Frankfurtski aerodrom, najveći u Nemačkoj, po obimu ostvarenog prometa nalazi se medju pet najvećih u Evropi, a i u svetskim okvirima kotira se vrlo visoko – to je trinaesti aerodrom na svetu po broju putnika koje servisira. Ilustracije radi, samo u prošloj godini kroz aerodrom je prošlo 64,5 miliona putnika.

fraport

 

No, opšte prisutni problem nedostatka radne snage nije zaobišao ni kompaniju Fraport koja upravlja frankfurtskim aerodromom. Prema pisanju nemačkih portala, Fraportu i kompanijama ćerkama nedostaje oko 2.000 radnika, odnosno od gotovo 20.000 radnih mesta koliko je potrebno za normalno funkcionisanje tako velikog sistema, svako deseto radno mesto je nepopunjeno.

Kako se sezona godišnjih odmora bliži, problem postaje još veći, pa je Fraport odlučio da radnike potraži u zemljama Jugoistočne Evrope. Šef ljudskih resusrsa frankfurtskog aerodroma Mihael Miler izjavio je za DPA da želi direktan kontakt sa radnicima iz Grčke, Hrvatske, Bugarske, pa i Srbije, koji su zainteresovani za rad na aerodromu u Frankfurtu. Napomenuo je da su potrebni kako stručnjaci u oblasti avio saobraćaja, tako i servisno osoblje.

Već ovog meseca Fraport planira da iznese svoju ponudu, očekujući od kandidata da raspolažu osnovnim znanjem nemačkog ili engleskog jezika. Planiraju da ove godine zaposle stotinu radnika, a naredne mnogo više.

Šta Fraport nudi radnicima?

Za poslove za koje se ne zahteva posebna stručnost, kao što je nošenje putničkog prtljaga, Fraport je spreman da plati od 25.000 do 30.000 evra godišnje, u bruto iznosu. Ova zarada bi bila viša od minimalne zarade u Nemačkoj, pa je Mihael Miler to pojasnio, ističući da je kompanija spremna da radnicima obezbedi plaćeni smeštaj u obližnjim hotelima, kao i u zakupljenim modernim stanovima u Kelsterbahu, predgradju Frankfurta. To bi budućim radnicima bilo vrlo značajno, inajući u vidu da su cene najma stanova u Frankfurtu i okolini vrlo visoke.

U okviru aerodroma u Frankfurtu posluju i druge kompanije, tako da je na aerodromu preko osamdeset hiljada radnika.

Obrazlažući opredeljenje za radnike iz zemalja Jugoistočne Evrope, Mihael Miler, šef ljudskih resursa je istakao da ne nameravaju da angažuju sezonske radnike, već da platom, obezbedjenim smeštajem i drugim pogodnostima privuku i zadrže radnike za duži period. Tako bi se Fraport angažovao i oko spajanja porodica radnika, unapredjivao uslove socijalnog, društvenog i kulturnog života novozaposlenih.
( izvor: Index )

8 Komentara

 1. milomirkadragojlovic@yahoo.com 27. aprila 2018. Reply
  • Čamilj 18. maja 2019. Reply
  • Rade 1. novembra 2019. Reply
 2. Branislav 1. maja 2018. Reply
  • Avdula Saqipi 6. jula 2018. Reply
 3. Avdula Saqipi 6. jula 2018. Reply
 4. milos 31. oktobra 2018. Reply
  • filip 8. novembra 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *