Nemačke železnice nude posao i dobru zaradu

Dobra ponuda poslova u Nemačkoj ovih dana postaje još bogatija. Nemačke železnice su u snažnoj ekspanziji, pa je i potreba za radnicima na raznovrsnim poslovima na železnici značajna. A i zarade koje se nude zaslužuju pažnju.

U dugom vremenskom periodu o nemačkim železnicama se govorilo sa mnogo uvažavanja i priznanja za kvalitet i sigurnost. Uz japanske železnice, najčešće su pominjane kao simbol tačnosti i savršenog funkcionisanja.

Nemačka železnica, poznata kao Deutsche Bahn, pravi je gigant i pokriva teritoriju cele Nemačke. Raspolaže mrežom ukupne dužine preko 35.000 km, na kojima dnevno saobraća preko 29.000 vozova koji prevezu preko 4,5 miliona putnika. Velike gradove povezuju brzi InterCity vozovi. Pored ultrabrzih ICE ( IntercityExpress) vozova, veliki je broj regionalnih vozova koji predstavljaju jeftiniju varijantu prevoza, povezujući brojne destinacije.

Pedantni i precizni Nemci uočili su da poslednjih godina tačnost njihovih vozova nije više na nivou na kojem je bila i na koji su putnici navikli. Naravno, Deutsche Bahn se i dalje mogao pohvaliti da 90% njegovih vozova i dalje stiže sa 5% maksimalnog odstupanja od reda vožnje.

Nova tehničko tehnološka rešenja, kao i očekivanja i zahtevi korisnika železničkog transporta, očuvanje reputacije i prestiža, zahtevali su mere koje će obezbediti uslove za unapredjenje i efikasnije funkcionisanje ovog izuzetno složenog sistema.

Naravno, postojanje konkurentnosti je jedan od uslova koji stimulativno utiče na efikasnost i kvalitet usluga koje se pružaju. Tako se sada govori o velikom procvatu privatizacije železnice u Nemačkoj.

Pored Deutsche Bahna na teritoriji Nemačke postoji preko tri stotine privatnih kompanija u okviru delatnosti železničkog saobraćaja. Ove kompanije pružaju usluge u okviru železničkog transporta putnika, ali isto tako značajno učestvuju u teretnom železničkom saobraćaju.

Privatne kompanije vrlo ambiciozno prilaze ovom poslu i u tom smislu obezbedjuju neophodne pretpostavke. Jedna od najznačajnijih, svakako, je kvalitetna, stručna radna snaga. Tako je potražnja za mašinovodjama, radnicima na železnici i kondukterima velika.

Jedna od kompanija koja traži radnike je i kompanija “Go Ahead” ( Bahn ), koja naredne godine treba da preuzme u Štutgartu veći deo regionalnih pruga, a za pružanje usluga u putničkom železničkom saobraćaju.

I Deutsche Bahn ne zaostaje. Samo u Minhenu traže stotinu konduktera.

Tu su i kompanije poput “Agilisa”, “Go Ahead”-a, ODEG-a, pa “Metronom”-a i “Landerbahn”-a. Svi traže mašinovodje i konduktere. U želji da ih privuku spremni su da ponude solidne zarade. Kondukteri koji budu radili na severu Nemačke mogu očekivati bruto zaradu od 2.050 evra, a oni koji posao nadju na jugu, i znatno više: do 2.650 evra.

Utvrdjeno je trajanje konkursa za popunu ovih radnih mesta: tri meseca će trajati konkurs za konduktere, a osam meseci za mašinovodje.

19 Komentara

 1. zoran simic 19. avgusta 2018. Reply
 2. Marko 31. avgusta 2018. Reply
  • Jovan 7. januara 2019. Reply
   • Bojan 15. oktobra 2019. Reply
   • Bojan 15. oktobra 2019. Reply
   • Vuk 31. oktobra 2019. Reply
   • Sreten 4. novembra 2019. Reply
 3. Jovan 7. januara 2019. Reply
 4. Jovan 7. januara 2019. Reply
 5. Dusan 23. januara 2019. Reply
 6. Zorica 22. jula 2019. Reply
 7. Miloje 9. oktobra 2019. Reply
 8. Tomislav ferek 10. oktobra 2019. Reply
 9. Bojan 15. oktobra 2019. Reply
 10. Vuk 31. oktobra 2019. Reply
 11. Sreten 4. novembra 2019. Reply
 12. Bratislav 25. decembra 2019. Reply
 13. Aleksandar 3. marta 2020. Reply
  • Bojan 2. oktobra 2021. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *