NEMAČKA USVOJILA MINIMALNU ZARADU OD 12 EVRA NA SAT

I nova nemačka vlada ispunjava predizborna obećanja. Jedno od prvih je povećanje minimalne zarade po satu. Ona iznosi 12 evra, odnosno sedam puta više od minimalne zarade u Srbiji!

Kancelar Olaf Šolc je tokom prošlogodišnje predizborne kampanje u mnogo navrata isticao svoj stav da je za dalje uspešno funkcionisanje nemačke privrede neophodno radnicima obezbediti više sigurnost. Povećanje minimalne zarade postalo je imperativ.

Na današnjoj sednici Savezna vlada Nemačke usvojila je odluku o utvrdjivanju nove minimalne zarade po satu u iznosu od 12 evra. Primena ove odluke počinje od oktobra, ove godine. Takodje, parlament treba da potvrdi ovu odluku, što je sasvim izvesno zbog većine koju socijaldemokrati imaju.

Minimalna zarada u Nemačkoj tek nekoliko godina

Poznato je da neke zemlje članice Evropske unije još uvek ne utvrdjuju minimalnu zaradu. Ovaj institut u Nemačkoj postoji od 2015.godine.

Tada ju je usvojila vlada Angele Merkel, i iznosila je 8,5 evra po satu. Inače, u Nemačkoj postoji komisija koju čine predstavnici sindikata i poslodavaca, a ima zadatak da pažljivo prati i analizira privredna kretanja i tržište rada, odnosno uskladjuje vrednost minimalne zarade po satu.

Koliko trenutno iznosi minimalna zarada po satu u Nemačkoj?

U ovom času minimalna zarada po satu iznosi 9,82 evra po satu.  Naredno uskladjivanje planirano je za sredinu godine, tako da će minimalna zarada od prvog jula biti povećana na 10,45 evra.

Početkom jeseni, prvog oktobra uslediće novo povećanje minimalne zarade, pa će ona iznositi 12 evra po satu, baš onako kako je obećala nova nemačka vlada.

Kancelar Šolc ovako komentariše:

– Mnogi građani u našoj zemlji rade mnogo, ali zarađuju malo. To mora da se promeni. Za mene je ovo jedan od najvažnijih zakona i pitanje poštovanja – napisao je Šolc na Tviteru.

Minimalna zarada u Srbiji sedam puta manja

Počev od 1.januara, 2022.godine u Srbiji minimalna zarada po satu iznosi 201,22 dinara, što je dinarska protivvrednost iznosa od oko 1,7 evra.

Izražena na mesečnom nivou, minimalna zarada zavisi od broja radnih časova. Mesec može imati najmanje 160 radnih časova, odnosno najviše 184 radna časa.

U mesecu sa najmanje radnih časova minimalna zarada u Srbiji iznosi 32.195 dinara, odnosno 274 evra. U najdužim mesecima, onim sa 184 radna časa, minimalna zarada iznosi 37.024 dinara, odnosno 315 evra.

Minimalna zarada u Evropskoj uniji

Sve zemlje Evropske unije nemaju institut minimalne zarade, ali pristojnu platu za rad, makar bila i minimalna, Evropska unija prepoznaje kao ekonomsku i društvenu neophodnost. Tako Evropski parlament radi na usvajanju direktive o minimalnoj zaradi.

U ovom času medju zemljama Evropske unije najnižu minimalnu zaradu imaju radnici u Bugarskoj, u iznosu od 315 evra. Najveću minimalnu zaradu dobijaju radnici u Luksemburgu, u iznosu od 2.142 evra.

( izvor: 24sedam )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *