NEMAČKA TRAŽI RADNIKE I NESTRPLJIVO ČEKA NOVI ZAKON

Iako ona narodna kaže da je svakom njegova muka najteža, čini se da najmoćnijoj evropskoj privredi globalni problem nedostatka radne snage sve teže pada. Nemačka traži radnike u velikom broju, već duže vremena, primenom posebnih mera.

No, efekti tih mera ni izbliza ne rešavaju problem nedostatka radnika u Nemačkoj, već on doživljava svoju kulminaciju, pa kancelarka Angela Merkel „očajnički upozorava“ na nesagledive posledice koje trpi nemačka privreda zbog nedostatka stručnih radnika.

U tom smislu nemačka kancelarka najavila je da Nemačka početkom naredne godine treba da donese Zakon o useljenju u Nemačku, kojim bi se u znatnoj meri olakšao dolazak kvalifikovanih radnika iz zemalja izvan Evropske unije. Ovaj zakon treba da stupi na snagu 1.marta, 2020.godine i otvori put hiljadama radnika da dodju, žive i rade u Nemačkoj.

Poslednji podaci kažu da je u Nemačkoj već više od dva miliona radnika iz zemalja Evropske unije. No, kako kancelarka Merkel kaže, u Nemačkoj je još uvek nepopunjeno 1.300.000 radnih mesta, koje hitno treba popuniti kvalifikovanim radnicima iz zemalja izvan Evropske unije.

Ozbiljnost ovog problema i stepen ugroženosti privrede Nemačke kancelarka je potkrepila sledećim rečima:

„Bez dovoljno stručnjaka niti jedna privreda ne može preživeti. Mi trenutno imamo brojne preduzetnike i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom. Ako se političari ne pobrinu za dovoljno stručnjaka, preduzeća I preduzetnici napustiće Njemačku, a to je nešto što ne želimo“.

Tražeći rešenja ovog problema nemačka vlada je preduzimala mera u tri pravca. Najpre se težilo maksimalnom korišćenju kapaciteta domaćeg tržišta rada, a potom se u znatnoj meri povećao uvoz stručnih radnika iz zemalja Evropske unije. Uz sve to, neophodno je stručne radnike potražiti I dovesti I iz zemalja van Evropske unije.

Kako se početak primene Zakona o useljenju u Nemačku približio, to je neophodno na osnovu utvrdjenih odredbi definisati konkretne mere I postupke kojima će se u što kraćem periodu privući I dovesti što veći broj stručnih radnika u Nemačku. Upravo o tome se danas raspravljalo na vanrednom sastanku kojem su prisustvovali predstavnivi Vlade, sindikata I poslodavaca.

Podsećamo da je Nemačka od početka 2016.godine postupala po odredbama Pravila o useljavanju sa Zapadnog Balkana, a odnosilo se I na kvalifikovane I na nekvalifikovane radnike.

Iskustva iz tog perioda ukazuju na veliki problem oko zakazivanja termina u nemačkim ambasadama I konzulatima, na šta se ponekad čekalo I više od godinu dana.

O daljoj sudbini ovog pravila Vlada Nemačke treba da odluči kada počne primena Zakona o useljenju u Nemačku.

( izvor: Index.hr )

Jedan komentar

  1. Saša 10. januara 2020. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *