Nemačka traži negovatelje

Nemačka I dalje traži radnike specifičnih zanimanja. Iako se više ne primenjuje restriktivna imigraciona politika, politike koje zagovoraju veći „uvoz“ radne snage još nisu adekvatno promovisane.

Mlada medicinska sestra razgovara sa pacijentom
Negovateljica

Poseban nedostatak radne snage u Nemačkoj već nekoliko godina veže se za sektor negovateljstva. Naime, 2/3 ustanova koje se bave ovom delatnošću imaju potrebu za dodatnom radnom snagom.
Blizu 600 intervjuisanih poslodavaca iz ovog sektora reklo je da imaju poteškoća u zapošljavanju novog osoblja, ali se samo 16 posto njih odlučilo da zaposli osobe izvan Nemačke.

Mnogi od intervjuisanih su rekli da im zapošljavanje stranih radnika oduzima previše vremena i novca. Pored toga, još uvek postoje mnoge zakonske prepreke, tako da se 83% poslodavaca suočilo s komplikovanim procedurama. Posebne poteškoće predstavlja zapošljavanje radnika izvan zemalja članica EU.

Trenutno u Nemačkoj poslove nege, kada su u pitanju strani radnici iz zemalja EU, najviše obavljaju Španci (61 posto), Poljaci (19 posto) i Hrvati (16 posto). Od zemalja koje nisu članice EU najviše radnika u ovom sektoru dolazi iz BiH, Ukrajine, Rusije, Kine i Filipina.

 

Izvori: Blic.rs, Klix.ba

6 Komentara

  1. Aldin 12. juna 2015. Reply
  2. tanja cerovic 25. juna 2015. Reply
  3. Stana Petrovic 4. jula 2015. Reply
  4. petko vujadinovic 4. jula 2015. Reply
  5. zdravko 10. jula 2015. Reply
  6. Damir Mijatovic 31. jula 2015. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *