Nemačka traži majstore i zanatlije

Sve više zemalja sa zabrinutošću prati kretanja na tržištu rada zbog nedovoljne ponude stručne radne snage. Ipak, čini se da Nemačka traži najviše radnika, različitih profila i stepena stručnosti. Potražnja za radnicima u Nemačkoj doseže milionsku vrednost!

Suočeni sa nedostatkom stručnih radnika, u Nemačkoj su već duže vremena svi relevantni činioci angažovani na iznalaženju rešenja za prevazilaženje ove situacije. Stižu nova zakonska rešenja, različite mere za obezbedjenje radnika, ali i vapaji poslodavaca da je funkcionisanje pojedinih privrednih grana ozbiljno ugroženo.

Ovih dana Asocijacija nemačkih privrednika upozorava da hitno Nemačka traži hiljade zanatskih radnika, različitih profila. Nedostaju radnici u gradjevinarstvu, poput zidara, armirača, tesara, vodoinstalatera, montažera, telekomunikacijskih tehničara. Nedostaju i radnici u prehrambenoj industriji, kao mesari i drugi. Nemačka traži zanatske radnike i za velike privredne sisteme, kao što je izgradnja puteva, mostova, telekomunikacija.

Koliko zanatskih radnika traži Nemačka?

U nemačkom Zavodu za zapošljavanje kažu da u ovom času ima preko trideset hiljada upražnjenih radnih mesta namenjenih zanatskim radnicima raznovrsnih specijalnosti. Mnogo očekuju od primene novog Zakona o useljavanju u Nemačku, nadajući se da će stručni radnici iz Srbije i drugih zemalja rado potražiti posao u Nemačkoj.

Naravno, neće se svi problemi rešiti već početkom marta, ali će i potražnja za zanatskim radnicima u Nemačkoj rasti, i do 50.000 radnika.

Zanatski radnici u Nemačkoj imaju iza sebe uspešnu poslovnu godinu, a i dobar položaj. Privrednici očekuju još veću podršku države, jer delatnost zanatskih radnika ima veliki značaj u obezbedjenju infrastrukture, kao temelja ukupne privredne aktivnosti.

Ima li boljih zemalja od Nemačke?

Asocijacija nemačkih privrednika teži realnoj proceni situacije. Nemačka traži veliki broj zanatskih radnika koje ne može da obezbedi iz sopstvenih izvora. Iako je posao u Nemačkoj želja mnogih radnika iz zemalja izvan Evropske unije, tim radnicima i njihovim porodicama treba obezbediti odgovarajući položaj, kako bi oni ostali u Nemačkoj.

Jer, prema istraživanjima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Nemačka je tek umereno zanimljiva majstorima. Po atraktivnosti Nemačka se nalazi na 12. mestu medju razvijenim zemljama Evrope.

Podaci kažu da su satnine u Nemačkoj dobre, ali su i porezi relativno visoki. Slično je i sa troškovima života, posebno visokim stanarinama. Strani radnici koji nadju posao u Nemačkoj često zameraju zbog postojanja složene administracije, brojne dokumentacije, komplikovanih procedura. Posebnu bojazan imaju kada je u pitanju obaveza obezbedjenja priznavanja njihovih diploma.

Neke druge evropske zemlje u značajnoj meri su pojednostavile procedure i postupke svoje administracije.

( izvor: Jutarnji list )

Jedan komentar

  1. SAMI SADIKU 4. decembra 2020. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *