NEMAČKA TRAŽI DVOSTRUKO VIŠE INFORMATIČARA

Sigurno da nije novost to što stručnjake iz oblasti IT tehnologija traže svugde, širom sveta. Ali, podatak koji je upravo objavljen u Nemačkoj, svakako, izaziva pažnju. Nemačka traži gotovo pola miliona stručnjaka iz oblasti prirodnih nauka, medju kojima su informatičari najbrojniji! U Nemačkoj nikada nije zabeležena takva tražnja za ovim stručnjacima.

I proteklih godina, medju deficitarnim stručnjacima u Nemačkoj, poseban položaj imali su takozvani MINT stručnjaci. Naime, stručnjaci iz oblasti medicine, iT tehnologija, prirodnih nauka i različitih tehničkih disciplina imaju u Nemačkoj posebnu priliku da nadju dobar i visoko plaćen posao. Sada je nedostatak radne snage kvalifikovane u ovim oblastima postao dramatičan!

Sta kaže izveštaj o nedostavku radne snage?

Ovih dana u Nemačkoj je objavljen Prolećni izveštaj za 2018.godinu koji sumira rezultate analiza nedostatka radne snage. Sačinio ga je Institut nemačke privrede iz Kelna, u saradnji sa Udruženjem nemačke industrije, Savezom nemačkih poslodavaca i Udruženjem poslodavaca u metalskoj i elektroindustriji.

Prema tom izveštaju, krajem aprila, 2018.godine u Nemačkoj je bilo otvoreno 486.000 mesta za takozvane MINT profesije. Posebno je zanimljiv podatak koji kvantifikuje nedostatak informatičara – tokom protekle četiri godine potražnja za informatičarima se udvostručila.

Medju uzrocima koji su doveli do ovako velikog deficita informatičara ističe se odlazak starijih radnika u penziju, nedovoljno mladih stručnjaka, ali i sve veća tražnja, nastala iz opšte prisutne digitalizacije i elektromobilnosti.

Jedan od autora izveštzaja ukazuje na činjenicu da bi deficit informatičara bio još veći bez migracije kvalifikovanih radnika iz inostranstva. Znatan broj je stigao iz Indije, a ima ih i medju studentima na nemačkim univerzitetima.

„Pravila imigracije za visoko obrazovane MINT-stručnjake iz trećih zemalja i dalje su relativno dobra. Teže je u sektoru kvalifikovanih radnika, jer tu imigracioni zakon postavlja veće prepreke“, objašnjava autor. Upravo to je razlog velikig nedostatka i potražnje za gradjevinskom radnicima i tehničarima.

I niz drugih podataka ilustruje ovaj dramatični nedostatak IT stručnjaka u Nemačkoj. Tako je broj nezaposlenih stručnjaka iz ove oblasti smanjen za više od 12% u odnosu na prethodnu godinu. Znatno veći broj ovih stručnjaka radi puno radno vreme. Evidentno je i povećanje zarada koje ostvaruju ovi stručnjaci.

I pored svega toga, jaz izmedju ponude i tražnje za ovim stručnjacima je sve veći. Brojne su inicijative koje treba da pomognu u prevazilaženju ovog stanja. Medju njima je i „Dodji na MINT“, koja inspiriše devojke da se ohrabre i odaberu studije informatike, matematike, tehničkih nauka.
( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *