NEMAČKA – RODNA RAVNOPRAVNOST NA DELU

I dok se u Srbiji očekuje vrlo skoro usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, razvijena zapadna društva imaju dugu demokratsku tradiciju, pa se položaju žena i obezbedjenju jednakih mogućnosti za život i rad teži u vrlo dugom vremenskom periodu. Tako Nemačka, visoko razvijena i najuspešnija evropska ekonomija, predstavlja model, ideal kojem teže mnogi, pa i Srbija.

 

Uz respekt za izuzetne pokazatelje ekonomskog rasta, mi u Srbiji očekujemo da se  nemačko društvo može pohvaliti približno istim uslovima koje žene u Nemačkoj imaju, kada je u pitanju zarada koju ostvaruju, stepen ostvarenosti  profesionalnih ambicija, funkcije koje zauzimaju i slično.

 

Ustav Nemačke, kao i nekih drugih zemalja, garantuje ravnopravni položaj ženama, kada su u pitanju i najznačajnije funkcije. No, kako to rodna ravnpravnost izgleda u Nemačkoj, na delu?

 

Verovali ili ne, raskorak izmedju proklamovanog i stvarno prisutnog nije mali! Nemački Dojče vele obelodanio je statističke podatke koji potvrdjuju da nasledjeni odnosi, kao posledica istorijskih, socijalnih, kulturnih i ekonomskih faktora, i danas manje ili više determinišu položaj žena u javnom životu.

 

Tako istraživanje pokazuje da žene u Nemačkoj zaradjuju i do 21% manje od muškaraca. Jednako zanimljivi su i podaci o zastupljenosti žena na važnim pozicijama, visokim funkcijama. Na takvim mestima nalazi se tek četvrtina žena! A šta tek reći za činjenicu da je do 1977.godine u Nemačkoj bio na snazi zakon koji je sadržao odredbu da žena može zasnovati radni odnos samo uz pristanak supruga!

 

Stručnjaci su objasnili  da izmenjene istorijske i socio-ekonomske okolnosti utiču na položaj žena u društvu. Po okončanju drugog svetskog rata žene, kao brojnije u Nemačkoj imale su značajniju ulogu u društvu. Već pedesetih godina prošlog veka, u vreme nemačkog “buma”, muškarci su povratili svoju dominaciju, a žene se fokusirale na kuću, porodicu, decu.

 

Takodje je zanimljivo da za žene ostaju neka karakteristična zanimanja, kao što je rad u školi, vrtićima, posao medicinskih sestara. Radeći na sličnim poslovima, žene zaradjuju 7% manje od svojih kolega, muškaraca.

 

U okviru ovog teksta  Dojče vele, pišući o položaju žena, podseća da je na čelu Nemačke vrlo moćna Angela Merkel koja godišnje ostvari bruto zaradu od 300.000 evra. A šef Dajmlera ovo zaradi za svega osam dana!

 

Posle svih ovih podataka, možda i naša stvarnost više ne izgleda isto?!

 

 

( izvor: Dojče vele )

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *