Nemačka postaje raj za kvalifikovane radnike

Sve oko nas doživljava izuzetno brze i krupne promene, tržište rada posebno. Nemačka ekonomija suočena je sa zabrinjavajućim deficitom kvalifikovane radne snage. U strategiji rešavanja ovog problema poslodavci kreiraju i primenjuju najrazličitije mere kojima će lakše privući stručne radnike i učiniti posao u Nemačkoj privlačnijim i poželjnijim nego ikad.

Vreme o kojem govorimo slikovito je definisao predsednik Udruženja nemačke IT industrije rečima: „Ovo više nije tržište poslodavaca, već posloprimaca“-

U našoj zemlji u kojoj je I dalje krunsko pitanje kako naći posao, posebno dobro plaćeni posao ili posao u struci,  nije lako zamisliti okruženje u kojem radnik postaje individua koja svoje stručne, profesionalne kapacitete stavlja na raspolaganje poslodavcu od koga očekuje, osim dobre zarade, takvo radno okruženje koje će njegovom životu dati željeni kvalitet.

Kako posao u Nemačkoj postaje posao iz snova?

Već duže vremena tražnja za IT stručnjacima u svetu, a I u Nemačkoj beleži visok nivo, pa se ponekad moglo čuti o posebnim uslovima koje im poslodavci obezbedjuju u vidu sportsko rekreativnih aktivnosti u pauzama, posluženju I osveženju, naravno besplatnom.

No, taj povlašćeni status sada dobijaju I stručnjaci iz drugih oblasti, ali I kvalifikovani radnici na gotovo svim obrazovnim nivoima.

Kadrovski službenici jedne firme u Berlinu kažu da se poslodavci takmiče kod potencijalnih radnika, a ne obrnuto.

“Pored radnih prostorija, koje su sve različite po veličini i opremi, tu je i centralni, zajednički prostor s udobnim foteljama, na svakom stočiću su korpe sa svežim voćem. Tu je i bar s kafom i pićima, a naravno, stoni fudbal je obavezan.”

Šta je radnicima važnije od plate?

Istraživanja sprovedena medju radnicima pokazala su da, pored dobre zarade, slobodno vreme ima veliki značaj u životu mladih radnika. Zanimljivo je I zapažanje da oni slobodno iznose svoja posebna očekivanja I zahteve specifične za svakog pojedinca, kao što je besplatni vrtić, članstvo u fitnes klubu I drugo.

Poslodavci – ispitanici u istraživanju istakli su tri obavezna zahteva kvalifikovanih stručnjaka. To su: fleksibilno radno vreme, mogućnost za dalje stručno usavršavanje I najnoviji model mobilnog telefona! Ubedjeni su da bez ispunjenja ovih uslova ne mogu da privuku stručnjake!

Gotovo isti takav značaj za mlade stručnjake ima prijatno radno okruženje.

“Posao očigledno više ne služi isključivo za zarađivanje novca potrebnog za život, već kako bi se u poslu uživalo i nešto pokrenulo“.

Tako su novonastale okolnosti I deficit radne snage u Nemačkoj doprineli izgradnji svesti kod poslodavaca da nije dovoljno samo privući stručnog radnika, već mu obezbediti takve uslove rada koji će ga u toj kompaniji zadržati duže vremena.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *