NEMAČKA OPET TRAŽI RADNIKE, NAJVIŠE ZANATLIJE

Iako pandemija korona virusa nije poštedela gotovo nijednu zemlju, čini se da visokorazvijene zemlje žurno kreću pravcem snažnog razvoja i nadoknade propuštenog. Kada je u pitanju najuspešnija evropska ekonomija, moglo bi se reći: U Nemačkoj ništa novo. A to znači da je nedostatak stručne radne snage u Nemačkoj vrlo aktuelan i sada.

Podaci pokazuju da je nedostatak radnika evidentan u velikom broju delatnosti i zanimanja, ali najveće posledice trpe one delatnosti gde je značajno učešće zanatskog rada. Tako u oblasti gradjevinarstva nedostaju elektroinstalateri i vodoinstalateri. Veliki broj zanatskih radnika različitih profila nedostaju i u automobilskoj industriji, kao i u industriji prerade mesa.

Zanatski radnici – vrlo važan privredni činilac

Uspešne gradjevinske kompanije sa dobrom reputacijom, zbog ograničenog broja stručnih zanatskih radnika suočavaju se sa velikim problemom poštovanja ugovorenih rokova. Naravno, raspoloživi stručni zanatski kadar morao je biti i dodatno angažovan, ali i to ne sme biti prekomerno.

„Naravno, trudimo se da poštujemo sve ugovorene termine, ali i da naši radnici imaju obećano slobodno vreme“, kaže generalni direktor firme koja se bavi instaliranjem solarnih Sistema za proizvodnju električne enenrgije. „To je jedan od razloga zbog kojih tu i tamo moramo odbijati mušterije, jer su naši radnici najvažniji kapital i ne možemo ih izrabljivati sedam dana u sedmici“, ističe on.

Najtraženija zanatska zanimanja u Nemačkoj

Prema jednoj aktuelnoj studiji najveći deficit zanatskih radnika postoji u proizvodnji i gradjevinarstvu.

Na listi deficitarnih radnika je čak 26 različitih profila zanatskih radnika. U oblasti gradjevinarstva nedostaju radnici 17 različitih vrsta zanatskih radnika. Tu spadaju, na primer, građevinske elektroinstalacije, vodovodneinstalacije, grejanje, klimatizacija.

Do stručnih zanatskih radnika veoma teško dolaze i brojne kompanije koje se bave preradom mesa.

U kojim delovima Nemačke nedostaje najviše zanatlija?

Sa nedostatkom zanatskih radnika suočava se čitava zemlja, ali nisu svi delovi Nemačke jednako pogodjeni. Najviše zanatskih radnika traže južne i jugozapadne  pokrajine, poput Bavarske i Baden Virtemberga.

Nemačka agencija za zapošljavanje u Anszbahu, Švajnfurtu i Vircburgu nije uspela da medju nezaposlenima pronadje čak 70% traženih zanatskih radnika. U severnim pokrajinama, poput Severne Rajne-Vestfalije i rurske oblasti, taj deficit radnika je manje izražen.

Kako privući mlade zanatskom obrazovanju?

Problem deficita zanatskih radnika postoji već dugo vremena. Njegovom rešavanju najznačajnije bi doprinelo opredeljenje više učenika za zanatsko obrazovanje. Prema podacima Bavarske komore zanatskih radnika, svake godine se za zanatska zanimanja opredeli 5% učenika manje nego prethodne. U ostalim delovima zemlje taj negativni trend je još izraženiji.

U Zanatskoj komori tvrde da je slabiji interes učenika za zanatska zanimanja posledica nedovoljne informisanosti o mogućnostima koje zanatsko zanimanje može da pruži mladom radniku.

„Ovde se obučene zanatlije mogu razvijati i zauzeti čak rukovodeće pozicije. Mnogi mladi ljudi imaju pogrešne predstve o mogućnostima zarade zanatlija“, kaže predsednik Komore.

Radeći na popularizaciji zanatskih poslova u narednom periodu, ciljna grupa će biti mladi ljidi koji su se bili opredelili za studiranje, ali studije nisu priveli kraju. „Ustanovili smo da oko 30 posto mladih koji se odluče za studiranje napuste univerzitet bez diplome. Te mlade ljude želimo među zanatlijama.“

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *