Nemačka i Nemci iz mog ugla

Privlačnost koju Nemačka ima i zbog koje je posao u Nemačkoj u fokusu najvećeg broja stranih radnika, posebno onih sa Balkana, proističe iz stalno prisutnog trenda snažnog privrednog rasta ove zemlje. Tako u svakom času Nemačka izražava tražnju za stručnim, kvalifikovanim radnicima raznih profila, koje očekuje pristojna zarada, dobri uslovi rada, u stabilnom i sigurnom okruženju.

 

Uz ovaj pozitivni trend, postoji i drugi, negativni, a odnosi se na rezultate istraživanja u kojoj je meri Nemačka privlačna za život i rad stranim  radnicima. Za sve koji su pred važnom odlukom kuda krenuti  i kako graditi karijeru, od značaja mogu biti rezultati istraživanja koje je sprovela minhenska firma InterNations, pod nazivom Expat insider 2017, na uzorku od 12.000 ispitanika, stranih radnika u Nemačkoj.

 

Ovo istraživanje obuhvata različite aspekte, kao što su kvalitet života, privikavanje na novu sredinu, poslovno okruženje, porodični život, finansije. I Nemci se nisu proslavili! Dobro ocenjeno tržište rada i poslovne okolnosti nisu doprinele popravljanju imidža Nemačke,  već je ona nazadovala na listi najprivlačnijih zemalja za život.

 

Šta se to zamera Nemakoj i Nemcima? Ekspate, kako se popularno nazivaju stručni, kvalifikovani radnici iz inostranstva, uz zadovoljstvo kvalitetom života u Nemačkoj, ocenjuju da gostoljubivost nije odlika Nemaca, pa je prilagodjavanje stranaca na novu sredinu teško i dugotrajno.

 

Rezultati navedenog istraživanja su pokazali da je čak 70% ispitanika Nemce opisalo kao “rezervisane ”, zbog čega  se retko i teško uspostavlja  bliskost i stiče prijateljstvo. A da  distanciranost stvaraju Nemci potvrdjuje podatak da Nemci teško grade prijateljske odnose i kada se oni, Nemci nadju u tudjoj zemlji.

 

Uz ovakve osobine Nemaca, ekspate veoma često ističu težak nemački jezik, koji predstavlja ozbiljnu prepreku lakšem prilagodjavanju stranaca. Dodaju da Nemci često ne sakrivaju netrpeljivost kada čuju strani akcenat, kao i da ih zabrinjava veća zastupljenost engleskog jezika.

 

Pored Nemačke, ispitanici su slično ocenili kao manje pristupačne zemlje i Austriju, Švajcarsku i zemlje sa Skandinavskog poluostrva.

 

Sprovedeno istraživanje pokazalo je da su ekspate kao najprivlačniju zemlju odabrale Bahrein, iza kojeg su se našle Kostarika i Meksiko. Ove zemlje su stekle naklonost stranih radnika zahvaljujući prijatnoj klimi, gostoljubivosti ljudi i ravnoteži koja postoji izmedju kvaliteta života, posla, prilagodjavanja na novu sredinu. Mnogima je od velikog značaja bila činjenica da im je za normalno funkcionisanje bio dovoljan engleski jezik.

 

 

( izvor: Mondo / Dojče vele)

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *