Nemačka je raj za zapošljavanje kućnog osoblja na crno

Prilike u zemlji u kojoj živimo, sigurno, poznajemo najbolje. Znamo i da gradjani Srbije u  veoma velikom broju izražavaju nezadovoljstvo svojim ekonomskim položajem. Onima koji bezuspešno i dugo tragaju za poslom sigurno je najteže. Nezadovoljstvo je prisutno i kod populacije zaposlenih – statusom, pravima koja imaju, perspektivom i, svakako, zaradom koju ostvaruju.

Oni koji vode državnu ekonomsku politiku, kao i stručna javnost dugi niz godina ukazuje na nedopustivo veliko učešće rada na crno u ukupnoj privrednoj aktivnosti. Smišlja i donosi različite mere za suzbijanje sive ekonomije, ali su rezultati, uglavnom, izostali.

Ne znamo da li će to biti utešno za naše sunarodnike, ali zanimljivo,  hoće! I velika i moćna nemačka privreda, organizovana i uredjena na najsavremenijim principima, u nekim delatnostima predstavlja raj za rad na crno! A reč je baš o onim poslovima, delatnostima koje nezaposlenim gradjanima  Srbije mogu biti vrlo zanimljivi.

Institut za nemačku privredu ( IW ) objavio je rezultate svog istraživanja, prema kojima je čak 73% – 85% svih čistačica i vrtlara koji rade u nemačkim domačinstvima, angažovano “na crno”, bez plaćenih doprinosa. Kako se kaže, samo 2,7% svih čistačica, bejbisitera, vrtlara i sličnih, koliko se procenjuje da ih je u Nemačkoj, imaju socijalno osiguranje.

I Nemačka država čini napore da suzbije rad na crno, pa se ističe da u poslednjih osam godina stopa učešća rada na crno beleži pad. U poredjenju sa ostalim zemljama razvijenog sveta Nemačka je u sredini ove liste. U zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država i Švajcarske  učešće rada na crno daleko je niže.

Stručnjaci iz Instituta za nemačku privredu objašnjavaju da uzrok rasprostranjenosti rada na crno u Nemačkoj leži u visokim izdacima za doprinose i složenoj zakonskoj proceduri.  Da li su dvostruki aršini ili lični interes u pitanju, tek nemački gradjani zameraju vlastima neefikasnost u suzbijanju rada na crno, ali se rado odlučuju da angažuju spremačicu ili vrtlara koji neće moći da koriste godišnji odmor, bolovanje ili neko drugo pravo iz radnog odnosa!

Kako su istraživanja pokazala, rad na crno u nemačkim domaćinstvima na poslovima uredjenja i održavanja higijene prostora, vrtlarskim i sličnim poslovima čini oko 15% ukupnog rada na crno u Nemačkoj. Znatno veće učešće imaju poslovi u oblasti gradjevinarstva..

Ako se zna da se za navedene poslove u nemačkim domaćinstvima, uglavnom, opredeljuju penzioneri, mladi i nezaposleni, onda  je razumljivo da je rad na crno na ovakvim poslovima popularan u Nemačkoj, i kod vlasnika domaćinstava i kod pružalaca usluga.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *