NEKI POSLOVI SU BEZ PERSPEKTIVE, A DRUGI ĆE SASVIM NESTATI

Čini se da se nikada do sada u ljudskoj istoriji promene u svim sferama života nisu događale tako brzo, raznovrsno i neočekivano. Samo u poslednjoj deceniji tržište rada širom sveta doživelo je takve promene koje se pre deset godina nisu mogle ni zamisliti. Brzina i opseg promena dovode u pitanje mogućnost planiranja karijere. I Svetski ekonomski forum bavio se bliskom budućnošću tržišta rada.

Taj munjeviti razvoj tehnologija i digitalizacija poslovnog sveta tokom poslednje decenije stvorili su mnogo novih radnih mesta, ali i promenili postojeća, tradicionalna.

Poslovi poput stručnjaka za virtuelnu stvarnost, analitičari podataka, inženjeri veštačke inteligencije, marketinški stručnjaci za medije postali su poslednjih godina izuzetno traženi.

Poslovi za kojima se potreba smanjuje

Rad u industrijskoj proizvodnji doživeo je velike promene razvojem tehnologija i automatizacijom. Mnoge operacije i postupke mašine obavljaju brže i preciznije od ljudi.

Mnoge fabrike i proizvodni pogoni više nemaju potrebu za istom radnom snagom. Sada sa mnogo manje zaposlenih ostvaruju potrebni obim i kvalitet proizvodnje. Nove tehnologije, poput 3D štampe, mogu da zamene radna mesta koja su nekad bila nezamenljiva.

Sve ovo čini različite zanatlijske poslove posebno ugroženim i bez perspektive, bar na način kako su se do sada izvršavali.

I poslovi oko knjiga i časopisa nemaju perspektivu

Širom sveta ljudi svih generacija, pa i obrazovnih nivoa, sve se više okreću dgitalnim medijima. Pametni uređaji, prisutni u ogromnom broju, omogućili su ljudima pristup gotovo svim željenim informacijama. Tako knjige, časopisi i pisana sredstva informisanja polako odlaze u prošlost.

To je dovelo do toga da knjižare više ne zapošljavaju onoliko radnika koji će brinuti o knjigama, časopisima i drugom materijalu. One postaju digitalni centri koji obezbeđuju pristup digitalnim izvorima i informacijama.

Finansijski sektor posluje preko online platformi

Banke i finansijske institucije već su značajno transformisale svoje poslovanje. Prenosom svojih aktivnosti na online platforme, potrebu za radnom snagom su značajno redukovale, pa smo svedoci velikog broja otkaza koje dobijaju zaposleni u ovim institucijama.

I druge nove tehnologije, poput razvoja kriptovaluta, stvaraju novu konkurenciju u ovom sektoru.

Ugostiteljstvo i turizam i njihovi izazovi

Nema sumnje da je tehničko tehnološki razvoj najsnažnije uticao na promene koje doživljava tržište rada. Ali, tu su i drugi izazovi, poput ekonomskih kriza, ratova, pandemija i drugih.

Sa takvim izazovima se suočio i sektor ugostiteljstva i turizma još i pre pandemije kovida 19. Budućnost ove privredne grane tokom pandemije postala je veoma neizvesna. Uz određena prilagođavanja uspela je nekako da se održi.

Budućnost poslova viđena očima stručnjaka

Svetski ekonomski forum predviđa u budućnosti više novih poslova utemeljenih na novim tehnologijama i digitalizaciji.

Pored novih poslova, i postojeći poslovi će doživeti promene, što će od radnika tražiti razvoj novih veština i prilagođavanje novim tehnologijama i načinima rada. Nove tehnologije traže drukčiji skup veština.

Na pitanje kako osigurati uspešnu karijeru u budućnosti, odgovor bi bio:

Ključno je biti proaktivan u prilagođavanju novim trendovima i tehnologijama, kako bi se očuvala konkurentnost na tržištu rada.

( izvor: Klix.ba )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *