Negovatelji su veoma traženi u Nemačkoj

 

Kao i sve drugo, Nemačka i deficit na tržištu radne snage doživljava kao problem koji zahteva hitne mere i postupke. Dugoročno sistemsko planiranje i politika zapošljavanja čine posao u Nemačkoj izuzetno atraktivnim i sigurnim za strane radnike što, nesumnjivo, važi i za naše sunarodnike.

Medju deficitarnim radnicima različitih profesija, nemačka Vlada i kancelarka Angela Merkel posebno ukazuju na nedostatak velikog broja negovatelja. O merama koje se u tom smislu preduzimaju  piše danas državni Dojče vele (DW).

Nemačkoj iz godine u godinu nedostaje sve veći broj negovatelja za stare i bolesne gradjane. Procenjuje se da će do kraja ove decenije Nemačkoj nedostajati više pd 220.000 kvalifikovanih negovatelja. Rešenje tog problema vidi se u dolasku radne snage iz inostranstva.

Najpre su se u fokusu našli zdravstveni radnici iz zemalja Južne Evrope – Španije, Portugalije, Italije i Grčke, procenjujući da tu postoji značajan potencijal u zdravstvu i negovateljstvu, ali je za njih zbog  finansijske krize manje posla.

Zbog izuzetno velikog broja potrebnih negovatelja Nemačka je svoje traženje usmerila i mnogo dalje, od Srbije i Bosne i Hercegovine do Tunisa, Vijetnama, Filipina…O složenosti ovog problema i preduzetih mera često raspravlja nemački Bundestag.

Naime, poslanici stranke Levice ističu probleme koji nastaju u zemljama gde su već raspisani konkursi.

„U pojedinim zemljama, u kojima su raspisani konkursi, već sada vlada nedostatak osoblja za negu i to će se još pogoršati“, kaže on i dodaje da je preko nevladinih organizacija već ukazao na ovaj problem. Nemačka Vlada odgovara da poštuje Kodeks Svetske zdravstvene organizacije o angažovanju zdravstvenih radnika. Tako se u Vijetnamu i Indoneziji nemačkim novcem za pomoć gradio zdravstveni sistem, a potom obrazovana stručna radna snaga dovodila u Nemačku.

Nemci ne zaboravljaju ni konkurenciju koju imaju. Potreba za negovateljima postoji i u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i skandinavskim zemljama, pa Nemačka mora brzo i efikasno da rešava svoje probleme..

Iz Saveznog udruženja ambulantnih službi stižu i konkretna rešenja. Oni traže da se poslovi negovatelja ućine  atraktivnijim, da se obezbede bolje zarade i uslovi rada. Sa druge strane, predstavnici struke izražavaju sumnju prema kvalifikovanim radnicima iz zemalja trećeg sveta, tvrdeći da u praksi ima problema, pre svega zbog razlika u kulturi.

„Reč je jednostavno o velikoj praznini u komunikaciji kada 80-godišnjak, kojem je potrebna nega, dolazi u kontakt sa negovateljima iz Indije, Kine ili Vijetnama“, ističu  stručnjaci.

Zahvaljujući tradicionalnim vezama Srbije i Nemačke, višedecenijskom angažovanju srpskih radnika na različitim poslovima u Nemačkoj i ugledu koji su tamo stekli, i stručni negovatelji iz Srbije u novonastalim okolnostima imaju realne šanse za posao u Nemačkoj.

 

( izvor: Dojče vele )

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *