Nedostatak stručne radne snage i izazovi tržišta rada u Nemačkoj

Već više godina iz Nemačke stižu informacije o nedostatku stručne radne snage. Gotovo uvek se izražava u milionima, delatnosti i vrste poslova se ponavljaju, ali i neki novi poslovi  pominju.No, odnosi ponude i tražnje na tržištu radne snage ni u Nemačkoj nisu jednostavni.

Pre nego što strani radnik krene u Nemačku u potrazi za poslom, vrlo je korisno pogledati statističke podatke nemačkog Zavoda za zapošljavanje i videti koji su stvarno potrebni stručnjaci.

Sadašnji trenutak nemačke privrede

Brojni izazovi savremenog sveta nisu poštedeli ni nemačku privredu. Zahvaljujući snazi i dobroj organizovanosti, posledice pandemije korona virusa, rata u Ukrajini, rasta inflacije nisu značajno ugrozile privredni razvoj. Ali, nedostatak stručne radne snage i starenje stanovništva izazivaju zabrinutost.

Iako nešto niža nego 2022.godine, potražnja za radnicima je i dalje na visokom nivou i taj problem pogađa vrlo različita zanimanja.

Među delatnostima sa vrlo izraženim deficitom radnika ističu se socijalne službe, poslovi negovatelja i drugih zdravstvenih usluga, kao i poslovi vaspitača u predškolskim ustanovama. Posebno je velika tražnja za visoko obrazovanim radnicima.

Ali, tu odmah treba reći da je u martu ove godine čak 57.000 stručnjaka iz oblasti društvenih nauka bilo na birou za zapošljavanje. Pored njih je i oko 40.000 umetnika bilo nezaposleno.

Iako je potražnja za majstorima velika širom Evrope, pa i u Nemačkoj, ona nije ista po svim  profilima majstora, a ni u svim delovima zemlje.

Kvalifikacije nezaposlenih nisu u skladu sa potrebama kompanija

Nemačka industrijska i trgovačka komora ukazuje na važan problem nepodudarnosti stručnjaka koje stvara obrazovni sistem i onih za kojima postoji velika potreba u kompanijama. Evo podataka koji to ilustruju:

  • Prema podacima Zavoda za zapošljavanje preko 50.000 informatičara traži posao;
  • Takođe, oko 6.000 negovatelja za stare i nemoćne traži posao;
  • Čak 95.000 radnika u oblasti zdravstva je bez posla, među njima je i oko 13.000 medicinskih sestara.

Značajne promene u sferi rada

I statistički podaci, kao i stručnjaci koji se bave istraživanjem tržišta rada, radnim odnosima i karijerom, ističu neophodnost boljeg praćenja promena do kojih dolazi u oblasti rada i radnih odnosa.

Menjaju se poslovi po svojoj suštini, pojavljuju se slični poslovi, a nekada i prekvalifikacija može doprineti smanjenju nedostatka radnika.

Statistike Zavoda za zapošljavanje govore da je oko 193.000 nezaposlenih na poslovima upravljanja firmom, od toga 117.000 sekretarica, zatim 40.000 nezaposlenih na poslovima logistike i skladištenja, oko 20.000 frizera traži posao, a gotovo 200.000 ljudi traži posao u oblasti trgovine.

Transport i njegovi apsurdi

I o vozačima se mnogo govori, pa je i u Nemačkoj imperativ obezbediti funkcionisanje saobraćaja. Posebno se govori o mašinovođama, ali i o radnicima u javnom drumskom prevozu.

U isto vreme na birou za zapošljavanje je oko 160.000 vozača, najviše onih za teretna vozila.

Kako uskladiti tržište rada u Nemačkoj?

Gotovo svi se slažu da ovde nema jednostavnog rešenja.

Novi Zakon o useljavanju treba da ubrza i olakša dolazak stranih radnika, bez kojih nema obezbeđenja potrebnog kadra.

I ljudski potencijal Nemačke može imati bolju šansu. Žene pokazuju da i na „muškim poslovima“ ostvaruju dobre rezultate. Demografski trendovi podižu značaj starijih radnika. Većim angažovanjem stranih, ali i domaćih radnika, Nemačka će biti na putu rešenja deficita stručnih radnika.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *