Nedaleko od nas, a vrlo privlačno za život

Do nas u Srbiji prilično često dopru informacije i slike o većim i manjim naseljenim mestima, uglavnom, udaljenim od velikih centara, koji polako odumiru. Smanjena privredna aktivnost, nedostatak posla, slaba infrastrukturna oprremljenost, vrlo skromne mogućnosti za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu – sve to opredeljuje mladje ljude da napuste ova mesta i bolji život potraže u većim gradskim centrima,

Verovali ili ne, sve može biti sasvim drugačije. A za primer, odnosno dokaz te tvrdnje  ne moramo ići daleko. U našem susedstvu, u Hrvatskoj postoji jedno manje mesto koje može ohrabriti i podstaći, biti dobar primer kako se mogu stvoriti dobri uslovi za život.

36

Kostrena se nalazi u okolini Rijeke, velikog lučkog grada. Smeštena na obali Jadranskog mora, bila je poznata kao omiljeno izletište Riječana. A prema nedavno objavljenim podacima zvaničnih državnih institucija u Hrvatskoj, Kostrena je mesto sa najvišim indeksom razvijenosti u Hrvatskoj, daleko nadmašivši Zagreb i ostale velike gradove.

Okosnicu privrednog razvoja čini naftna industrija i brodoremont. Za podsticaj ostalih delatnosti i stvaranje dobrih uslova za život i rad pobrinula se opština. Rezultat je takav da ni cena nekretnina viša od prosečnih nije umanjila interes mladih ljudi da ovde žive i rade. U vrtiću nije moguće obezbediti mesto za svu decu, pa se pristupa njegovom proširenju. Uredjuje se i dom za stare, u kojem će se zaposliti značajan broj radnika, pa će nezaposlenost biti još manja.

Posebnim subvencijama pomažu se  i podstiču oni koji su spremni na preduzetničko angažovanje. Tu svoj samostalni posao vode uspešni dizajner modne odeće, profesori jezika, prevodioci i drugi. Impozantno zvuči da mesto sa oko 4000 stanovnika ima preko 320 preduzetnika.

Pored dobrog ambijenta za privredjivanje, ovde se mnogo ulaže u poboljšanje životnog standarda, kvalitetno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, brigu o deci i starima, pa se i energetska efikasnost posebno podstiče. A blizina mora, kao prirodni dar, samo je upotpunila ovaj primer i pokazala  da dobri uslovi za život i rad postoje i tu, blizu nas.

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *