Nastavak programa prekvalifikacije u IT sektoru

Poslovi u IT sektoru već duže vremena predstavljaju verovatno najsigurniji put za pronalaženje posla i sticanje dobre zarade. To važi za razvijeni svet, ali i u Srbiji. Ideja o prekvalifikaciji u IT sektor činila se kao logičan potez i pomoć mnogima koji su bezuspešno u potrazi za poslom, ali i kao rešenje za obezbedjenje preko potrebnih IT stručnjaka.

Realizacija programa prekvalifikacija za IT sektor počela je pre otprilike godinu dana. Podsećanja radi, program prekvalifikacije koji treba da ublaži nedostatak kadrova u brzo rastućem IT sektoru  iniciran je sa samog vrha, na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.

U okviru prva dva kruga prekvalifikacija za IT sektor koje je organizovala Kancelarija za IT i eUpravu obučeno je 800 kandidata. I kada se činilo da je sve dobro krenulo, nastavak programa je bio pod znakom pitanja. Posle svih neizvesnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u okviru trećeg kruga Prekvalifikacija za IT sector poziv je upućen samo zaposlenim kandidatima, koji nisu na IT pozicijama I nisu završili neki od fakulteta na kojima se obučavaju IT stručnjaci.

„Na ovaj krug Prekvalifikacija za IT sektor namenjen zaposlenima, prijavilo se 3.850 kandidata, najboljih 2.000 kandidata koji su prošli prvi krug testiranja očekuje i drugi krug u jednoj od deset škola sa kojima smo juče potpisali i ugovore o izvođenju obuka ovog programa”, izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Odabiranje škola kojima se poverava organizacija obuke sprovodilo se u skladu sa dostignutim kvalitetom obuke i inovativnošću koju su pokazali organizatori.

 

Ko sprovodi obuku u okviru Programa prekvalifikacije za IT sektor?

 

Najpre treba reći da se obuka sprovodi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu i Čačku.

U Beogradu obuka se sprovodi na Matematičkom fakultetu, Fakultetu organizacionih nauka i na Elektrotehničkom fakultetu, a za ukupno 60 kandidata. U Novom Sadu posao je poveren IKT klasteru koji će obučavati 40 kandidata, koliko će ih biti i u okviru programa JISA (Smartd.o.o.). U Nišu će se obučavati 40 kandidata na Elektronskom fakultetu i 34 kandidata na Matematičkom institutu SANU. Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu obučiće  17 kandidata, Poslovni inkubator u Valjevu 20 kandidata, a Fakultet tehničkih nauka iz Čačka primiće 40 polaznika.

 

A koje inovacije nude Programi prekvalifikacije  za IT sektor?

 

Fakultet organizacionih nauka obezbediće predavače iz industrije, kao i karijerno savetovanje polaznicima, dok će Elektrotehnički fakultet za svoje polaznike organizovati obuku za korišćenje Linux programa.

Elektronski fakultet u Nišu pokriće oblast za uključivanje agilnih metoda. Matematički institut SANU obučavaće Python, a polaznici će moći da uspostave saradnju sa  predavačima sa Univerziteta „SanDiegoExtension“ kroz onlajn programe i sertifikacije. Neki će imati I dodatne programe mentorisanja, upravljanja projektima I dodatne radionice u Startap centru.

( izvor: Danas )

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *