Naknada za nezaposlene u Švedskoj

Svi zaposleni u Švedskoj koji su izdvajali doprinose za Švedski fond za socijalno osiguranje odnosno osiguranje od gubitka posla (arbetslöshetskassa ili A-kassa) u toku ne manje od jedne godine, i koji su izgubili posao, stiču pravo da im se isplati naknada za nezaposlene. Da bi ostvarili ovo pravo, morate imati pravo da ostanete u Švedskoj iako ste nezaposleni, odnosno radnu dozvolu i dozvolu boravka. Svaki zaposlen je odgovoran da izdvaja za fond za osiguranje od nezaposlenosti, a u Švedskoj fondom uglavom  rukovode radnički sindikati.

akassa-svedska

Kolika je ta naknada za nezaposlene u Švedskoj ?

 

Visina naknade zavisi od prihoda koji ste ostvarivali dok ste radili, i u praksi je to oko 80% zarade. Visina naknade pre svega zavisi od Vaše struke, kao i od fonda u koji ste izdvajali sredstva. Kao što je to slučaj i kod nas, naknadu možete primati ograničen vremenski period dok tražite novi posao, a za to vreme morate dokazati da aktivno tražite posao i odazvate se predlozima Nacionalne službe za zapošljavanje u Švedskoj (Arbetsförmedlingen).

Kako da ostvarite pravo na naknadu za nezaposlene u Švedskoj ?

Da biste ostvarili naknadu, odmah po gubitku posla treba da kontaktirate fond u koji ste izdvajali doprinose. Stoga kada počnete da radite, raspitajte se o osiguravajučim društvima u Vašem sindikatu, i pažljivo pročitajte uslove i prava koja imate kada ostanete nezaposleni, kako biste spremno dočekali gubitak posla.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *