Najviše otkaza podeljeno građevincima

U Srbiji se broj zaposlenih od septembra 2012. godine do septembra 2013. godine smanjio za 18.000.  Do posla najlakše dolaze programeri,  dok bez posla najčešće odlaze zaposleni u sektorima građevinsrstva, trgovine,  bankarstva, osiguranja i prerađivačke industrije.

 

gradjevinac

Prethodne godine se najviše zapošljavalo u sektori administrativnih i uslužnih delatnosti, potom u obrazovanju, vodosnabdevanju, upravljanju otpadnim vodama, u zdravstvu i državnoj upravi. Nasuprot tome u toku poslednjih godinu dana, u sektoru gradjevinsrtva posao je izgubilo 6.500 zaposlenih, u trgovini, 5.000, u prerađivačkoj industriji 4.700, a u bankarstvu i osiguranju blizu 3.000.

Skladno podacima sajta sljaka.com aplikanti i dalje naviše apliciraju za administrativne poslove, za poslove u oblasti logistike i obrazovanja. Ponuda poslova u ovim oblastima ne odgovara tražnji. Slično je i sa poslovima u oblasti ekonomije, marketinga, komercijale, tako da stručnjaci iz ovih poslova i dalje teško dolaze do zaposlenja uprkos relativno velikoj ponudi poslova.

Nasuprot tome u oblasti IT poslova postoji relativno velika ponuda poslova, dok je aplikanata malo. Samim tim IT stručnjaci relativno lako dolaze do zaposlenja. Do posla lako dolaze i inženjeri, farmaceuti, radnici u ugostiteljstvu, mehaničari i frizeri, gde takodje postoji velika ponuda radnih mesta.

Izvor: Dnevnik.rs

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *