Najtraženija zanimanja u Rusiji

Rusko Ministarstvo za rad je napravilo priručnik sa skoro 1.800 zanimanja, a na njima su neka i od natraženijih kao što su softverski inženjeri, inženjeri za navigacione tehnologije, inženjeri za bežićne tehnologije, robotiku, i sl.

rusija_posao

Ono što je veoma zanimljivo je to da čak trećina od zanimanja koja su tražena u Rusiji,  su ona sa srednjom školom. Poslednjih godina je u Rusiji primetan trend, da se posao teže nalazi sa fakultetom, dok radnici sa srednjom školom relativno lakše dolaze do posla. Tako nezaposlenost ljudi koji imaju samo srednju školu stagnira, dok nezaposlenost visokoobrazovanih kadrova raste.

Možda još veći paradoks je visina zarade, koju ostvare visookobrazovani stručnjaci, koja neretko bude ispod one koju dobijaju stručni radnici sa srednjom školom. Ovo samo nije slučaj u Moskvi, gde i dalje postoji tražnja za visokoobrazovanim kadrom, pa oni zaradjuju 30% više od onih sa srednjom školom.

Neki od najtraženijih poslova u Rusiji za ljude sa srednjom školom su oni u oblasti trgovine, budući da je skoro trećina otvorenih pozicija u ovoj oblasi.  A u trgovini nisu potrebni visokoobrazovani kadrovi.  Veoma su tražena i tzv. radnička zanimanja, a konkurencija je veoma mala, tako da na jedno upražnjeno radno mesto, dolazi svega 0.8 prijava.

U Rusiji je primetan trend da sa Univerziteta izlazi previše viskoobrazovanih stručnjaka u oblastima u kojima ne postoji tražnja. Tako na primer, čak trećina diplomaca na tržištu rada je završila studije u oblasti ekonomije i menadžmenta, a svega 14% slobodnih radnih mesta je ovoj oblasti. Još veći disbalans je kod diplomaca fakulteta društvenih nauka. Naime jedna petina diplomaca dolazi sa ovih fakulteta, a svega 3% tražnje za radnom snagom u Rusiji  je za stručnjake humanističih nauka.

Prema državnom sekretaru Ministarstva prosvete i nauke Ruske Federacije, najtraženija su zanimanja za diplomce inženjerskih fakulteta i fakulteta u oblasti proizvodnje.

Pored toga postoji i velika tražnja za specijaliste u oblasti avioinženjeringa, nautike i svemirskih letilica. Što se tiče radnika traže se najviše gradjevinci, radnici na traci i administratori baza., kao i specijalisti u oblasti mrežnih sistema. Tako na primer početna plata za varioce koji imaju potrebne kvalifikacije je 70. 000 rubalja, ili oko 1000 EUR. Ova plata brzo raste, kako se stiče iskustvo.

 

Izvor: RIA Novosti

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *