5 znakova da ćete dobiti otkaz

Često se događa da kad neko dobije otkaz na poslu kaže: ‘Trebalo je da znam’, ili ‘Trebala sam to predvideti’. Ipak, pravi uzrok je u tome što ljudi često ne znaju čitati znakove i signale, koji im često stoje ispred nosa.

S obzirom na to, US News prenosi neke najčešćih ranih znakova da se vaš posljednji dan na trenutnom poslu možda bliži kraju:

1.            Šef počinje neobično da nadzire Vaš rad

To nije uvek ‘fatalan’ znak, ali definitivno nije na odmet posvetiti malo pažnje tome i voditi računa gde to sve može da vodi. Iako ćete pokušati možda da zanemarite ovu promenu, ona može rezultirati time da se zbog toga više ne osećate sigurno i neopterećeno na poslu.

2.            Nadređeni često otkazuje jedan-na-jedan sastanke.

To je često znak izbegavanja, a može biti rezultat saznanja vaše nadređene osobe o tome kako će izgledati vaša budućnost na trenutnom radnom mestu.

 3.            Vaša nadređena osoba odjednom razvija neobjašnjivu pažnju za i najmanji detalj vašeg posla.

Ako ste pre uživali poverenje nadređenih da samostalno i bez rigorozne kontrole obavljate poslove, ovakva promena može značiti da se priprema nekakav izvještaj o Vašem učinku na radu. Ako vam nadređena osoba odjednom postavlja previše pitanja, određuje rokove i generalno vam ne da da dišete, na to treba obratiti pažnju, jer se verojatno ne radi o nečemu dobrom za vas.

 

4.            Više ne postoje razgovori o planiranju i budućnosti na poslu.

Ako ste sudelovani u razgovorima unutar firme o planovima za budućnost i često aktivno učestvovali u kreiranju budućih strategija poslovanja, nagli prestanak tih aktivnosti, poruka je da možda neko više ne računa da ćete biti unutar firmeu skoroj budućnosti.

 5.            Vaši prigovori nailaze na odgovore poput ‘U pravi si’.

Ako vaša nadređena osoba prestane da se trudi oko vaših primedbi na račun posla i pokušava da vas nagovori drugačije, ili pak ne razgovara sa vama o problemu, to je problem. Česti odgovori ‘U pravu si’, mogu biti i signal da vas nadređena osoba gotovo ohrabruje da počnete da tražite drugi posao.

No, pre nego što počnete paničariti i zasipati šefove s pitanjima o otkazu, valja napomenuti da ove signale treba shvatiti koliko i dnevni horoskop. Navede promene nisu činjenice, već u najboljem slučaju znaci upozorenja. Ukoliko ste prepoznali neke od njih ovde, bolje je šefu ne unositi to u lice kao argument, već promieniti pristup i otvoreno porazgovarati o problemima koji muče i vas i vaše nadređene.

 

Izvor: US News

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *