Oni su najbolje plaćeni u Srbiji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za jun 2016. g, najveće plate u Srbiji su imali menadžeri i savetnici. Po primanjima ih slede piloti i rudari, koji zaradjuju čak tri i po puta više nego prosečan stanovnik Srbije.

Zarade_U_Srbiji

Najveće zarade, svakako imaju menadžeri. Njihov mesečni račun je junu uvećan u proseku za 155.327 dinara, što je skoro četiri puta više od onog što je primio prosečan ranik u Srbiji.

Lepo plaćen, ali vrlo odgovoran posao imaju piloti. Velika odgovornost, smatraju mnogi, utiče i da plata bude velika. Prosečna zarada angažovanih na poslovima vazdušnog saobraćaja bila je 155.215 dinara.

Pilote su po veličini zarade u junu pratili rudari, koji suprimili 147.153 dinara. Rizičan posao svakoko mora da se nadomesti i velikom platom. Na cenu rada svakako utiče i to što nema dovoljno onih koji bi da silaze u jamu sa opremom i starom mehanizacijom.  U većini slučajeva srpski rudari ručno buše ili miniraju i rade u mnogo gorim uslovima nego njihove kolege u savremenim evropskim rudnicima.

Sledeći na spisku su bili IT stručnjaci. Tako je u junu, prosečna zarada programera i IT inženjera bila je 147.106 dinara, što je više nego tri puta veće od prosečne zarade za ovaj mesec. Njihove plate drastično rastu zato što ih i dalje nema dovoljno. I interesovanje za ovom vrstom posla raste, ali su potrebe tržišta ogromne.

Izvor: RZS, Blic

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *