Najbolja ponuda sezonskih poslova – IMA IH ZA SVE!

Za one koji još čekaju dobar stalni posao, žele privremeno radno angažovanje u kraćem periodu, za one koji studiraju, za sve koji treba brzo da zarade odredjene svote novca, čini se da nikad nije bio povoljniji čas! Znalci kažu da ponuda sezonskih poslova u Srbiji već više godina nije bila ovakva. Maj je, tradicionalno, mesec kada ponuda sezonskih poslova dostiže vrhunac.

 

Ovoga časa sezonski poslovi se nude u gotovo svim regionima, gradovima u Srbiji, u širokom spektru  delatnosti, poslova, uslova rada, zarada. Ovo znači da, osim poslova u poljoprivredi, gradjevinarstvu i ugostiteljstvu kao granama sa izraženim sezonskim karakterom, posla ima i u komercijali,trgovini, administraciji, uslugama…

 

Šta se konkretno može raditi i koliko zaraditi?

 

Vrhunac poljoprivrednih radova, u ratarstvu i voćarstvu, uslediće za mesec dana, ali je ponuda poslova tu. Poljoprivrednici za ive poslove nude dnevnice od 1.000 do 1.500 dinara, ali napominju da teško pronalaze radnike, jer su ugostiteljeski poslovi na moru bolje plaćeni. Za povrtarske radove, kao što je vadjenje krompira,šargarepe i slično može se dnevno zaraditi do 2.000 dinara, ali se radnici teško pronalaze. Za branje višanja plaća se 1.700 dinara dnevno, ili, pak , u opštini Merošina, na jugu Srbije plaća se 13 dinara po ubranom kilogramu voća.

 

Oni koji nisu vični poljoprivrednim poslovima, imaju širok ozbor drugih poslova. Za rad u administraciji nudi se sezonski angažman tokom leta kada zaposleni radnici koriste godišnje odmore, a značajna ponuda postoji i u ugostiteljstvu, posebno subotom i nedeljom, kada se organizuju svadbene i maturske proslave. Na ovim pslovima se može zaraditi  od 1.200 do 1.600 dinara, ili, kako u studentskoj zadruzi kažu, do 30.000 dinara mesečno.

 

Ponuda poslova u ugodtiteljstvu je velika ne samo u Beogradu, već  i u Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima. Traže se konobari, pekari, ali i oni koji rade na utovaru robe, kao i oni vični gradjevinskim radovima. Dnevnica za poslove konobara u Nišu je 900 dinara, uz bakšiš kao dodatak, do 2.000 dinara za gradjevinske poslove. U Zapadnoj Srbiji, na primer u lozničkom kraju, najviše je posla na branju voća. Branje malina plaća se 1.700 dinara dnevno.

 

Naravno, novootvoreni tržni centri imaju potrebe za pomoćnim poslovima u trgovini, za poslovima promotera za pultom, za deljenje letaka i slično. Ističemo dobru zaradu koju je moguće ostvariti na poslovima u kol centru, ali je tu reč o specifičnim poslovima gde se meri i pojedinačni učinak, pa mesečna zarada iznosi oko 70.000 dinara.

 

Nema sumnje, ponuda sezonskih poslova je velika i raznovrsna. Poznavaoci prilika na tržištu rada u Srbiji kažu da tome doprinose i najavljene mere pooštrene inspekcijske kontrole i rigoroznog kažnjavanja u slučaju nepoštovanja  propisa iz oblasti radnog zakonodavstva.

Jedan komentar

  1. Svetlana 10. maja 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *