Najavljen početak obuke za upravnike zgrada

Već duže vremena se govori  o neblagovremenom i neadekvatnom održavanju stambenih zgrada u Beogradu i ostalim gradovima u Srbiji. Sagledavši iskustva drugih i stručna mišljenja, doneta je odluka da se posao brige o održavanju zgrada poveri profesionalnim upravnicima stambenih zgrada.

Prema informacijama iz Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u realizaciji ove odluke sledeći korak je organizovanje obuke za upravnike zgrada. Organizacija ove obuke poverena je Privrednoj komori Srbije, a treba da počne ovog meseca. Prve licence mogu se očekivati već u junu, ove godine.

uskoro-pocinju

Procena je da će za poslove održavanja zgrada biti potrebno od 15.000 do 20.000 upravnika. Oni koji uspešno prodju tronedeljnu obuku i dobiju licencu moći će posao upravnika da rade kao preduzetnici ili u okviru firme koja se bavi ovom delatnosti.

Prema informacijama koje je iznela pomoćnica ministra gradjevinarstva, naknada koju bi stanari zgrada plaćali bila bi u intervalu od 200 do 350 dinara po stanu. A kada je u pitanju zarada koju mogu očekivati budući upravnici  zgrada, procenjuje se da bi za brigu o 20 zgrada profesionalni upravnik mogao da zaradi oko 55.000 dinara mesečno.

Cena obuke još uvek nije utvrdjena, ali se procenjuje da bi naknada za obuku mogla da iznosi oko 30.000 dinara.

Naravno, posao profesionalnog upravnika zgrade, imajući u vidu veliki broj potrebnih izvršilaca, može da bude izuzetno dobra prilika za zaposlenje. Tako je, verujemo, najznačajnija informacija ko može da bude profesionalni  upravnik stambene zgrade.

To može biti svako ko je završio bar četvorogodišnju srednju školu, pohadjao obuku i položio ispit, kao i da nije osudjivan za krivično delo koje ga čini nedostojnim za vršenje  te funkcije.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *