NA ISLANDU RADNICI RADE KRAĆE, A ZARADJUJU VIŠE!

Island je vrlo daleko, tamo je veoma hladno, odvojen je velikim morskim prostranstvom od evropskog kontinenta, ali to nije sve što ovo ledeno ostrvo čini jedinstvenim. Ono što je u drugim delovima sveta nezamislivo, ovde uspeva. Pa, i da se manje radi, a bolje zaradi!

To što se život i svet oko nas menjaju munjevitom brzinom, na Islandu znači da se stvaraju uslovi za kvalitetniji život svakog pojedinca. Tako i rad, odnosno radni obrasci treba da dobiju novu dimenziju.

O dužini radnog vremena i njegovom skraćenju razmišljaju mnogi. Na Islandu su u tom smislu sproveli projekat probnih četvorodnevnih radnih nedelja. Istraživanje je sprovedeno u četvorogodišnjem periodu, od 2015. do 2019. godine i trebalo je ekonomskim pokazateljima da izrazi efekte rada u skraćenoj radnoj nedelji.

Rezultati skraćenog radnog vremena

Na Islandu je, kratko rečeno, po okončanju projekta zaključeno da je bio „izuzetno uspešan“!

Mnogi zaposleni su izrazili želju da rade skraćeno radno vreme. Napominjemo da su radnicu radili skraćeno radno vreme, a dobijali su iste plate kao kada su radili puno radno vreme.

Posebno zanimljiv podatak naveden u rezultatima istraživanja je da je produktivnost zaposlenih ostala ista, odnosno na većini radnih mesta je čak porasla, iako se radilo kraće.

Efekti realizovanog projekta

Četvorogodišnjim istraživanjem na Islandu je bilo obuhvaćeno 2.500 zaposlenih. U odnosu na broj ukupno zaposlenih radnika na Islandu, to predstavlja oko 1% radnika. Inače, u projektu su učestvovali i Gradsko veće Rejkjavika, kao i Vlada Islanda.

Istraživači britanske organizacije Autonomi i islandske Asocijacije za održivu demokratiju ističu da su po okončanju projekta mnogi odlučili da skrate radnu nedelju sa 40 na 35 ili 36 radnih sati.

Rezultati projekta dodatno su motivisale sindikate na Islandu da intenziviraju pregovore o novim obrascima rada.

Jedna od najznačajnijih posledica uspešno sprovedenog projekta je podatak da je čak 86% ukupne radne snage na Islandu prešlo na skraćeno radno vreme ili će to uskoro učiniti.

Šta kažu zaposleni?

Kada se govori o uspešnosti projekta četvorodnevne radne nedelje, poslodavci su, kako smo već rekli, vrlo zadovoljni ekonomskim pokazateljima uspešnosti poslovanja.

Sa druge strane, zaposleni ističu da su sada pod znatno manjim stresom i da je smanjen rizik od „sagorevanja“ pod pritiskom poslovnih obaveza.

U britanskoj organizaciji Autonomi kažu:

„Ova studija pokazuje da je najveće istraživanje na svetu o skraćenju radne nedelje u javnom sektoru, bilo uspešno u svakom smislu. Vlade drugih zemalja mogu da nauče dosta toga iz rezultata ovog istraživanja“, poručuju.

Istraživači sa Islanda ne kriju optimizam:

„Ovaj projekat na Islandu nam je pokazao da, ne samo da je u današnje vreme moguće raditi manje, već i da možemo da menjamo stvari na bolje.“

( izvor: BBC News )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *