Muškarci lakše dobijaju posao nego žene?

Kada se radi o željenim radnim mestima, muškarac će pre doći do posla nego žena, prenosi HBR, prema expertu za trening ženskih lidera Tari Sophia Mohr.

Prema Tari, ono što je posebno poražavajuće je to da su žene same odgovorne za ovakvo stanje stvari. Ona nadovodi da u izveštaju kompanije “HP” o zapošljavanju, stoji da se muškarci prijavljuju na neku poziciju u situaciju da zadovoljavaju bar 60% zahteva, dok se žena neće prijaviti na neko radon mesto sve dok nije sigurna da ispunjava 100% zahteva predviđenih određenim radnim mestom.

zeneMuskarci

Žene to po njoj čine da bi poštedele sebe zamaranja i uštedele vreme, jer će se zapitati “Koja je svrha da se prijavljujem ukoliko ne ispunjavam uslove?”. S druge strane muškarci će ipak pokušati, svesni da ne ispunjavaju uslove, pa uz malo sreće i dobiti posao. Prema Tari ovakav pristup je veoma dobar, budući da Vam ostavlja prostora da prikažete neke veštine koje se ne traže u oglasu za posao, a potencijalni poslodavac može da ih vidi kao veoma važne i zanimljive.

Poslodavci vrlo ćesto postavljaju u oglase nerealne uslove, koje većina kandidata ne mogu da ispune. Samim tim ovi podaci stoga treba da otvore oči pripadnicama lepšeg pola koje su do sada izbegavale slanje radnih biografija na pozicije za koje su verovale da ne ispunjavaju uslove, i da shvate da ne igraju svi igru po istim pravilima.

Izvor: BIZLife, HBR

 

REKLAMA

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *