Mračna strana rada u Nemačkoj

Već niz godina Nemačka je jedna od najpoželjnijih zemalja medju stranim radnicima, jer posao u Nemačkoj donosi pravnu, socijalnu, ekonomsko finansijsku sigurnost, kao i precizno definisana prava i obaveze radnika i poslodavaca. Medjutim, i tamo postoje drugačija iskustva.

Onima koji se pripremaju za krupni korak i nalaze se pred odlukom da u inostranstvu potraže posao i započnu novi život, iskustva rumunskih radnika u mesnoj industriji u Nemačkoj mogu biti podstrek za dodatnu opreznost i temeljnu proveru relevantnih informacija.

Teški uslovi rada u mesnoj industriji, a zarade…

Razvijena prehrambena industrija u Nemačkoj ima velike potrebe za radnicima, pa tako i za potrebe prerade mesa u Nemačkoj bude angažovano više desetina hiljada radnika iz zemalja Istočne Evrope.

Brojni oglasi u rumunskoj štampi podstakli su radnike  ove zemlje da potraže posao u mesnoj industriji u Nemačkoj, očekujući bolje zarade, pa i bolji život za sebe i članove svoje porodice. Već posle prvih nedelja rada njihova iskustva bila su vrlo daleko od očekivanja. Šta je bilo posebno teško?

– Najgore je bilo radno vreme. Morao sam da ustanem u 1 sat noću, da bih stigao na posao. Dakle, budim se usred dubokog sna, i još sam morao da radim do 17, 18 sati popodne – priča jedan od radnika iz Rumunije.

Uslove rada i zarade koje su dobijali, radnici su uporedili sa tretmanom robova. „Svaki dan morate da vučete tone mesa, bole vas leđa, i na kraju meseca zaradite samo 800 evra“.

Od nadanja do razočaranja

Ova grupa radnika provela je na poslu u mesnoj industriji svega tri meseca. Od 1.aprila rade u drugoj kompaniji, sa novom nadom da će tamo biti bolje – lakši uslovi rada, a zarade veće.

Inače, ranije su radnici radili preko kooperantskih firmi, a na taj način bila im je obezbedjena minimalna zarada. Pogoršanje njihovog položaja podstaklo je sindikate da se uključe u borbu za bolje uslove rada i zarade.

Proces pregovaranje izmedju sindikata i poslodavaca oko kolektivnog ugovora ne ide lako i brzo, pa radnici pozivaju na štrajk upozorenja. I sama komunikacija nije jednostavna, jer mnogi strani radnici ne znaju nemački jezik, pa je potrebno obezbediti materijale na rumunskom, ruskom i poljskom jeziku.

A neznanje nemačkog jezika bilo je uzrok problema kod potpisivanja ugovora o radu, jer često radnici i nisu znali šta potpisuju. U sindikatu kažu da ovu oblast rada karakterišu teški uslovi rada i mala primanja. Na drugoj strani su radnici sa velikim očekivanjima. I velikim, izneverenim snovima.

I Nemačka nije uvek raj

Jedan od rumunskih radnika kaže da je čak četiri meseca radio zanatske poslove na jednom gradilištu i zaradjivao 300 evra mesečno! Mora se priznati, zvuči neverovatno kada je Nemačka u pitanju.

Većina ovih radnika napušta svoju zemlju i dolazi u Nemačku, jer ne vide drugu mogućnost. Od zarada kojima se nadaju žele da pomognu i članove svoje porodice. Mnogi Rumuni koji se bave poslom prerade mesa žive u mestašcu Elde, i kažu da platu nekada čekaju i dva meseca, zbog čega ne mogu na vreme da šalju novac kući.

Sva ova neprijatna iskustva rumuskih i ostalih radnika upozoravaju da je, čak i kada je o poslu u Nemačkoj reč, potrebno doći do što više proverenih podataka, dokumenata koja će biti pravilno protumačena i stručne pomoći, kako bi se što više ostvarila očekivanja od posla u inostranstvu.

( izvor: Telegraf/Kurir )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *