Molba za posao

Molba za posao predstavlja podnesak u kome podnosite prijavu na objavljen konkurs za posao, bilo da je u novinama ili na nekom Internet sajtu. Iako je uobičajno da se molba za posao podnosi u slučaju kada je potencijalni poslodavac objavio Konkurs za posao, postoji i tzv. otvorena molba za posao, koja se upućuje potencijalnom poslodavcu kao izraz namere da se zaposlite u njegovom preduzeću. Molba za posao može da bude ključni pokretač ka dobijanju novog posla, i ona je izvrsna prilika da sebe predstavite poslodavcu, i tako stvorite sve preduslove da Vas zaposli. U ovom članku ćemo Vam dati nekoliko osnovnih saveta za pisanje molbe za posao.

Molba za posao

Molba za posao započinje Vašom adresom, praćenom adresom poslodavca i njegovom nazivom, kao i naslovom u kome treba da stoji naziv konkursa za koji upućujete molbu za posao. Molba za posao se u suštini strukturno može podeliti u tri dela: uvod, razradu i pozdravni paragraf.

Uvodni deo

U prvom, uvodnom delu molbe za posao trebate navesti gde ste videli Konkurs, kao I koji je razlog pisanja molbe, odnosno kojim povodom  upućujete molbu za posao.

Glavni deo

U narednom, ujedno i nadjužem delu, treba da istaknete ono što je veoma važno iz Vaše poslovne /obrazovne istorije za dati posao. U ovom delu treba da istaknete I sve vaše potencijalno jake strane za oglašeni posao, kao i  svoje najveće uspehe, a koji su u vezi sa oglašenim radnim mesto. Budući da je Konkursom verovatno traženo da pošaljete I CV – radnu biografiju, nije potrebno da ponavljate podatke iz CV-a. već samo da istaknete elemente biografije koji su važni za predmetno radon mesto. Ono što bi moglo da Vas izdvoji u odnosu na druge kandidate može biti Vaša motivacija da radite oglašeni posao. Samim tim iskoristite ovaj deo da kažete poslodavcu zašto se prijavljujete za posao, kao i šta očekujete od posla.

Zavšni deo

U trećem delu, molba za posao, treba da pokaže Vašu spremnost da učestvujete u daljoj selekciji kandidata, kao I raspoloživost za intervju. Na kraju treba da se zahvalite poslodavcu što je odvojio vreme da razmotri Vašu molbu, I pozdravite čitaoca.

 

2 Komentara

  1. VERA 8. aprila 2016. Reply
  2. Lenan 5. februara 2019. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *