Moja priča o životu i radu u Norveškoj

Iako je manje prisutna u našim medijima, ova zemlja značajno pobudjuje pažnju onih koji žele više, bolje. Kako stići i kako naći posao u Norveškoj, kolike su zarade u Norveškoj, šta očekivati od zemlje i ljudi, da li je moguće prilagoditi se tamošnjem životu, šta posao znači u Norveškoj?

Nepoznanica je mnogo, pa je iskustvo onih koji su se odvažili i otišli dragoceno. Jedno takvo iskustvo  prenela je portalu Nova ekonomija doktor Mirjana Tatarević, neuropsihijatar, koja je posle dvadeset godina rada u psihijatrijskoj bolnici u Beogradu otišla  u Norvešku.

Odmah napominje da je motiv njen i njene porodice bio da odgovore izazovima, ostvare više i bolje. Iako je mogućnost koju nudi posao u Norvškoj bila značajna, privukao ih je i sistem vrednosti i unutrašnja uredjenost ove zemlje, podsećao je na nekadašnju Jugoslaviju!

U nalaženju posla pomogla joj je agencija “head hunter” i prvo uputila na kurs norveškog jezika. One koji imaju bojazan da se ovaj čudni jezik može teško savladati ohrabruje da je svakodnevno pohadjala intenzivni tečaj i posle sedam meseci učenja stigla do B2 nivoa znanja.

U želji da još bolje savlada jezik kao osnov dobre komunikacije u poslu i životu, doktorka je nastavila sa učenjem. Posebno napominje brojne dijalekte ovog jezika, medjusobno različite i sve priznate, pa i dalje sluša i uči, raduje se kada razume i ono što Norvžanin sa drugog kraja zemlje promišlja.

Prilagodjavanje na klimu bio je poseban izazov. Bergen u kojem živi je na zapadu Norveške i ima atlansku klimu, sa blagim zimama i kišnim letima. Trajanje dana i noći, svitanje i sumrak su potpuno neobični, sunčani dan prava retkost.

Znatno su se lakše prilagodili na hranu u Norveškoj. Možda je manje raznovrsna od naše i sladja, ali je pravo bogatstvo zdravih, ekoloških namirnica, odgajanih u prirodnim uslovima.

O naravima, mentalitetu i odnosima medju ljudima, čini se, imamo pogrešne predrasude.Norvežani ne pokazuju drskost, bolesnu  radoznalost, ali su uvek spremni da saslušaju, ponude pomoć, razumeju probleme drugih ljudi. Na poslu se kolege pozdravljaju, srdačno zagrle kod dužih rastanaka, ispričaju šalu, druže.

„Oni su na poslu jako srdačni i brižni, ali i zahtevni. To je sasvim dobra kombinacija, jer sam ovde došla kao ekspert i jako mi je drago kada vidim koliko doprinosim, koliko utičem na promene i napredak i koliko je moje iskustvo bogato i korisno. S druge strane, znači mi što to prepoznaju i saradnici i kolege i uprava“, priča dr Tatarević.

Možda više od drugih stvari ističe odnose na poslu i najvažniji cilj: sreću na poslu!

„Imaju i naziv za radost na poslu – arbeidsglede. Za to koriste reč trivsel, koju ne mogu doslovno prevesti, a odnosi se na užitak i zadovoljstvo, ‘cvetanje’ na poslu, i to im je jedan od prioriteta. Timsko rešavanje problema, uvažavanje mišljenja, koliko god različito i usamljeno bilo, kao i druženja van posla, samo su neke od metoda kojima se to postiže. Važni  dogadaji u životu: venčanja, rođenja, jubilarni rodendani zaposlenih, pa i onaj moj, prošlogodišnji, jubilarni 50-ti, obeležavaju se svečano, uz tortu, cveće, poklone“, prica Mirjana.

Naravno, posebno priča o specifičnostima posla koji radi, polazeći od higijensko tehničkih uslova prostora, metoda lečenja i rada, ali opet sa akcentom na maksimalnom zadovoljstvu pacijenta.

Norveška je zemlja socijalnog blagostanja, zemlja prava, reda i poštovanja.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *