Minimalna plata za ugostitelje u Austriji je 1500 evra

Iako to, verovatno, nije neophodno, navešćemo samo neke činjenice zbog kojih je posao u Austriji i život u toj lepoj zemlji izuzetno zanimljiv za nezaposlene u Srbiji.

Tradicionalne istorijske i socio-ekonomske veze postoje vekovima izmedju Austrije i Srbije, uz prostornu blizinu. U Beču i drugim velikim austriskim gradovima srpska emigracija zastupljena je u velikom broju. A Beč i Austrija već godinama zauzimaju čelnu poziciju na listi najpoželjnijih gradova, odnosno država za život.

Naravno, visok kvalitet života temelji se na ekonomskim pretpostavkama, koje se obezbedjuju dobrim poslovnim prilikama i privlačnim zaradama. Austrija već duže vremena ima velike potrebe za radnicima, posebno u odredjenim privrednim oblastima.

Austrijski Servis za zapošljavanje (AMS) saopštio je da trenutno Austriji  nedostaje 29.000 radnika u oblasti ugostiteljstva i turizma. Posebno deficitarnim zanimanjima smatraju se poslovi konobara, barmena, kuvara, pomoćnih radnika u ugostiteljstvu Takodje se ističe da su deficitarni i radnici koji rade na manipulaciji robom poslove kao što je pakovanje, slanje, utovar i slični.

Zašto tražnja za radnicima ovih profila koju je Austrija uputila ima u Srbiji posebno snažan odjek? Razumljivo, uz dobre uslove rada, posebno privlačna za naše radnike je zarada koja se može ostvariti. Naime, minimalna zarada za ove poslove je nešto veća od 1500 evra, u bruto iznosu!

I kako god ovakvi poslovi i dobra zarada bili privlačni, ne treba zaboraviti  da se u postupku nalaženja ovih poslova treba kloniti sumnjivih posrednika. U ambasadi Austrije u Beogradu, poverenica  za integraciju Srba u austrijsko društvo Belma Cokić ističe da se do ovakvih poslova dolazi u nekoliko koraka.

Tako poverenica ističe kao neophodno pronaći u Austriji poslodavca koji je spreman da vas zaposli. Brojne su mogućnosti, ali se čini najjednostavnije to učiniti putem aktivnih internet portala, koji nude ažurne liste slobodnih radnih mesta i poslodavaca. Ne treba zanemariti ni lične kontakte, jer i oni mogu pružiti potrebno usmerenje.

Svakako, najlakši put sa velikom verovatnoćom da se posao dobije imaju oni koji se fokusiraju na deficitarne poslove, koje smo napred naveli. Za te poslove najlakše je dobiti radnu dozvolu.

( Izvor: 24sata.rs )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *