Medicinski radnici u Nemačkoj sve traženiji

Obično se kaže da su medju svim nezaposlenim radnicima našeg regiona koji posao traže u inostranstvu, u najpovoljnijem položaju zdravstveni radnici, jer posao u Nemačkoj sa lakoćom mogu pronaći medicinske sestre, tehničari, lekari. A, zapravo, kako doći do posla u Nemačkoj? Da li je tražnja u Nemačkoj za njima baš tolika?

Najpre, potražnja za radnicima u zdravstvu u Nemačkoj postaje sve veća.

Na portalu „Westfälischer Anzeigera“ objavljen je nedavno članak pod naslovom „Zatvaranje zbog nedostatka radne snage”. Nedostaju radnici u bolnicama Severne Rajne-Vestfalije, a situacija i u nekim drugim pokrajinama nije bolja. Mediji uveliko pišu o tom problemu, a u političkoj kampanji većine stranaka ovaj problem je bio veoma zastupljen.

Na najvišim instancama vlasti i državnih institucija traže se najbolji načini obezbedjenja potrebnih medicinskih radnika iz drugih zemalja. Tako je nastao projekat pod imenom “Tripl-Win”. Projekat se bazira na vladinom dogovoru o posredovanju u zapošljavanju u Nemačkoj, a poveren je nemačkoj Agenciji za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ). Bavi se isključivo profilom medicinskog tehničara i medicinske sestre opšteg smera.

Realizacija projekta “Tripl-Win” odvija se u saradnji sa nemačkom Agencijom za zapošljavanje i agencijama za zapošljavanje zemalja odakle dolaze radnici – Srbije, Bosne i Hercegovine, Filipina i Tunisa.

“Tripl-Win” projekat obezbedjuje kandidatima odgovarajući kurs nemačkog jezika koji je neophodan uslov za dobijanje radne dozvole. U saradnji sa nemačkom Agencijom za rad i zapošljavanje GIZ pronalazi poslodavca za odredjeni profil kandidata. Kada dobije posao, GIZ će kandidatu pomoći u proceduri izdavanja radne dozvole i vize, dolaska u Nemačku, snalaženja i integracije u nemačko društvo, kao i u procesu priznavanja diplome.

Projekat se realizuje od 2013.godine i više stotina radnika je ovim putem našlo posao u Nemačkoj. Baš ovih dana započeo je novi krug prijava interesenata za posao u Nemačkoj putem “Tripl-Wina”. Uslovi su, uglavnom, nepromenjeni – odradjen staž i položen stručni ispit.

Poslodavac koji odabere kandidata i dogovori angažman dostavlja odmah ugovor o radu. Taj ugovor , za naše prilike, gotovo neverovatno precizno definiše uslove rada, organizaciju, zadatke, prava radnika, radno vreme, odsustva i sve druge posebnosti.

Zanimljivo je da je Svetska zdravstvena organizacija ( WHC ) još 2008.godine iznela procenu da čovečanstvu preti velika kriza nedostatka lekara. Sva dogadjanja u regionu, a i šire potvrdjuju da odlazak lekara, medicinskih sestara i tehničara u Nemačku i druge razvijene zemlje u potrazi za poslom koji pruža bolje uslove rada i donosi dobru zaradu, poprima široke razmere.

Ako će odlaskom stručnih medicinskih radnika iz Srbije i ostalih siromašnih zemalja organizovano zdravstvo u Nemačkoj dobiti potrebnu podršku i pomoć, onda ozbiljno moraju da zabrinu posledice koje će nastati u funkcionisanju zdravstvenih sistema nedovoljno razvijenih zemalja iz kojih radnici odlaze.

( izvor: Dojče vele )

2 Komentara

  1. Tanja 24. februara 2018. Reply
  2. Mira 3. marta 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *