MAKEDONSKI RADNICI ĆE SPASITI HRVATSKU TURISTIČKU PRIVREDU?

I dok već početak godine nagoveštava uspešnu turističku sezonu u Hrvatskoj, privrednici turistički najrazvijenijih županija strepe kako će odgovoriti na očekivanja rekordnog broja gostiju. Najveća briga je nedostajuća radna snaga. Udruženja privrednika Dubrovačko neretvanske županije veruju da rešenje mogu naći na makedonskom tržištu radne snage.

Prvi korak je  anketa koja treba da obuhvati turističke radnike svih profila i da pruži podatke o stvarnim potrebama za radnom snagom.  Potom bi zajednički, organizovano krenuli ka pronalaženju najprihvatljivijih rešenja.

Makedonsko tržište radne snage je posebno značajno

Opredeljenje da se preko potrebna radna snaga potraži u bližem okruženju, u Privrednoj komori Hrvatske ovako objašnjavaju:

“Na osnovu iskustava iz prethodnih godina, kvotama koje imamo za strance, činjenici da poslodavcima više odgovaraju radnici iz bližeg komšiluka zbog jezika i sličnosti u mentalitetu, shvatili smo da nam je makedonsko tržište jako važno“, navode oni.  

Radnici sa makedonskog tržišta rada nisu nepoznati poslenicima hrvatske turističke privrede. I ranijih godina makedonski radnici bili su angažovani na sezonskim poslovima u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva, naravno, u znatno manjem broju.

Dosadašnja iskustva ohrabruju

Kako bi podržao opredeljenje da se u značajnoj meri problem deficitarnih ugostiteljskih radnika reši angažovanjem radnika iz Makedonije, poznati dubrovački ugostitelj izneo je svoje dosadašnje, pozitivno iskustvo:

„Došao sam na ideju da bih mogao svoje iskustvo da podelim i pomognem u pronalasku radne snage našim firmama i ugostiteljima.  Uz susedne zemlje, ovaj put smo se bazirali na Makedoniju, jer mislim da su nam ti radnici prihvatljiviji. Ipak nam trebaju ljudi koji govore naš jezik, a za neka zanimanja kao što su konobari, to je ključno“, kaže poznati ugostitelj, dodajući da je cilj ankete da pomogne svim ugostiteljima u pronalasku kvalitetne radne snage.  

Jednostavnije procedure bi ubrzale dolazak stranih radnika

Organizovano zajedničko istupanje, odabir i angažovanje makedonskih radnika je veoma važno, jer prošlogodišnja iskustva pojedinačnih pokušaja su često ostajala bez rezultata. Jedan od preduzetnika to ovako ilustruje:

„Inicijativa za potragu za radnom snagom krenula je prošle godine kad sam pitao za radnike putem našeg Zavoda za zapošljavanje i od 57 prijava nisam nijednu ostvario. Potom sam se okrenuo komunikaciji sa jednim predstavnikom u Makedoniji. Prvo usmeno, da bismo potom razgovarali sa stotinak osoba. Odabrao sam njih nekoliko sa kojima sam bio izuzetno zadovoljan“, rekao je on.

Dosadašnja praksa uvoza radne snage potvrdila je spremnost Zavoda za zapošljavanje da u potpunosti i efikasno isprati sve predviđeno procedurama. Međutim, takav slučaj nije bio kada je u pitanju Policijska uprava.

Upravo zato predsednica Privredne komore Hrvatske pokreće inicijativu za izmene zakonske regulative, kako bi se prijavljivanje radnika i izdavanje radnih dozvola učinilo efikasnijim, bez velikih gužvi.

Veliko interesovanje makedonskih radnika

Hrvatsko primorje, posebno njegov južni deo veoma su atraktivni makedonskim radnicima. Nešto manje od hiljadu radnika radilo je prošle sezone u ovoj regiji. Vratili su se svojim kućama zadovoljni uspostavljenom saradnjom, dobrim odnosom između poslodavaca i radnika.

Baš to postojanje obostranog interesa nagoveštava spremnost da se ove godine saradnja nastavi u znatno većem obimu.

( izvor: Capital.ba )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *