I Madjarska traži radnike sa Balkana

Problem nedostatka radne snage nije više privilegija visoko razvijenih zemalja u okviru Evropske unije. Izmedju ostalih, i susedna Madjarska traži radnike različitih profila, kako bi se privredna aktivnost normalno odvijala i poštovali rokovi definisani potpisanim ugovorima. A Madjarskoj nedostaje mnogo radnika!

Otkud takav deficit radnika u Madjarskoj, ako zemlja doživljava značajan privredni rast?

 

I, zaista, Madjarska može da se pohvali izuzetno dobrim pokazateljima uspešnosti privredjivanja u prethodnoj godini. To važi za većinu privrednih grana, za velika i mala preduzeća. Nije mali broj onih koji su u poslednjih 5 do 6 šest godina povećali promet više puta.

Ali, ovaj trend, stopa rasta nije pratila i zarade. Iako su povećane, one i dalje ozbiljno zaostaju za prosečnim evropskim zaradama. Primera radi, tehničar u manjem pogonu blizu Budimpešte zaradjuje oko 550 evra mesečno. I kao i mnogi radnici u zemljama sa niskim zaradama, rešenje može potražiti u nekoj od zemalja sa višim zaradama.

Tako u Madjarskoj procenjuju da već sada oko pola miliona Madjara radi izvan granica svoje zemlje. A to je desetina radno sposobnog stanovništva. I odlaze radnici različitih kvalifikacija: vaspitači, programeri, spremačice, vozači, fabrički i poljoprivredni radnici.

 

Najniža stopa nezaposlenosti u Madjarskoj u istoriji

 

Poznati privrednici iz Budimpešte iznose zanimljivu procenu. Ako bi stopa nezaposlenosti, koja je već na najnižem nivou u poslednjih desetak godina, nastavila da pada, to sigurno ne bi bilo zato što se otvaraju novi pogoni, već zato što Madjari napuštaju svoju zemlju i odlaze da rade tamo gde mogu da zarade više.

Uspešne kompanije i poslodavci suočavaju se sa ozbiljnim problemom, sasvim svesni da su niske zarade u Madjarskoj glavni razlog odlaska domaćih radnika. Značajnije povećanje zarada moglo bi da zadrži radnike, ali ta potrebna sredstva za zarade ne veruju da mogu da obezbede povećanjem cena svojih proizvoda i usluga. Skuplji proizvodi i usluge ne bi bili konkurentni na evropskom tržištu.

Efekat povećanja zarada, kako procenjuju poslodavci, biće u značajnoj meri ograničen blizinom Austrije, sa kojom Madjarska ne može da drži korak. A kako se i Austrija suočava sa problemom deficita radnika, to otvara put madjarskim radnicima.

 

Strani radnici mogu biti rešenje!

 

I Vlada u Budimpešti uvidja razmere problema koji ozbiljno ugrožava madjarsku ekonomiju, iako i dalje odbija izbeglice. Nije lako ni radnicima sa istoka , gde su plate još niže, da dodju u Madjarsku. Zato se sve češće rešenje vidi u radnicima iz Rumunije, Srbije i Ukrajine. Iz ovih zemalja, madjarskih suseda, i ranije su dolazili radnici. Uz to, i madjarska dijaspora je brojna u ovim zemljama. Na potezu je Vlada Madjarske da olakša i ubrza ova kretanja.
( Izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *