LUKSEMBURG – ZEMLJA U KOJOJ SE NAJBOLJE I NAJDUŽE ŽIVI

Svi ponekad razmišljamo o raju na zemlji i, naravno, poželimo da i sami doživimo iskustvo života koje bi ispunilo sva naša očekivanja i ostvarilo naše ambicije. Kažu da je Luksemburg, mala zemlja u središtu evropskog kontinenta, postigla taj balans između poslovnih obaveza i privatnog života kao bitan faktor blagostanja.

U razvijenim zemljama sveta već dugo vremena zaposleni ne govore samo o zaradi kao faktoru koji obezbeđuje kvalitet života, profesionalnu satisfakciju, zdrav i ispunjen život. Bez sumnje, posao koji radimo i zarada koju ostvarujemo su nužni uslov materijalnog blagostanja, ali je i poslovno okruženje, dobri međusobni odnosi i status u radnoj sredini od velikog začaja.

Ravnoteža posla i slobodnog vremena

U savremenim uslovima života i rada postizanje ove ravnoteže nije nimalo jednostavno, posebno u velikim gradovima. Visoki troškovi života u gradskim sredinama nameću neophodnost obavljanja poslova koje pružaju dovoljno visoke zarade, a to često podrazumeva manje slobodnog vremena.

Ovim značajnim fenomenom pozabavili su se i sardanici Travel magazina u novoj studiji, istražujući u kojoj zemlji su najbolje uspeli da uklope posao i slobodno vreme. Prilikom rangiranja zemalja uzeti su u obzir ovi parametri:

 • Prosečan broj radnih sati nedeljno;
 • Broj dana godišnjeg odmora;
 • Dužina životnog veka stanovnika;
 • Osećaj sreće kod ispitanika svake zemlje;
 • Procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći.

Luksemburg prvi na listi

Po svim navedenim kriterijumima na vrhu liste zemalja u kojima se najmanje radi i najbolje živi našao se Luksenburg. Kako studija kaže, između ostalog, to je i zbog sistema u kojem poslodavci nagrađuju zaposlene sa više dana godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina imaju prosečno 36 dana plaćenog godišnjeg odmora.

Sa 25 radnih dana plaćenog godišnjeg odmora godišnje, odmah iza Luksemburga našle su se Austrija i Danska. Evo i liste deset zemalja čiji stanovnici najviše uživaju u životu:

 1. Luksemburg
 2. Austrija
 3. Danska
 4. Norveška
 5. Finska
 6. Švedska
 7. Francuska
 8. Belorusija
 9. Holandija
 10. Švajcarska

Kako se radi u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama?

Među dvadeset najbolje rangiranih zemalja za život i rad, na 17. mestu je Velika Britanija. Tamo radnici prosečno nedeljno rade 36 sati, a prosečan životni vek je 81,2 godine. Više od polovine ispitanika potvrdilo je da prosečno spavaju duže od 7,5 časova tokom noći.

Sjedinjene Američke Države na ovoj listi našle su se tek na 87. mestu. Poslodavci u najrazvijenijoj svetskoj ekonomiji uopšte ne garantuju radnicima plaćene dane godišnjeg odmora. Uz ostale faktore, i ovo utiče na kvalitet i dužinu sna zaposlenih tokom noći.

Zemlje u kojima se najviše radi

Među zemljama sa najnepovoljnijim odnosom posla i slobodnog vremena nalaze se Kina, Meksiko i Malezija. U sve tri zemlje radi se prosečno čak 46 sati nedeljno. Zvuči gotovo apsurdno da se u tim zemljama sa veoma dugom radnom nedeljom radnicima obezbeđuje  vrlo malo slobodnog vremena.

Radnici u Kini imaju svega 5 dana plaćenog godišnjeg odmora, u Meksiku 6, dok u Maleziji radnici prosečno imaju 8 dana godišnjeg odmora.

( izvor: Travel magazin)

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *