LIHTENŠTAJN – TAMO GDE NEMCI ŽELE DA RADE

Dugotrajno i mukotrpno traženje posla u Nemačkoj nosi mnoga iskušenja, sumnje, pa tu sigurno kroz glavu prodje i misao kako je lako državljanima ove zemlje, jer oni, Nemci u svojoj zemlji mogu da rade i dobro zarade. Nekima od njih ni posao u Nemačkoj nije dovoljan. Takvi odlaze u jednu malu, obećanu zemlju. Lihtenštajn!

Danas se s pravom može reći da Lihtenštajn ima jednu od najrazvijenijih i najmoćnijih ekonomija u Evropi. A reč je o jednoj od najmanjih evropskih zemalja za koju važi da ima veoma skromne prirodne resurse.

Na čemu Lihtenštajn temelji svoje bogatstvo?

Prvih decenija dvadesetog veka Lihtenštajn je bio mala poljoprivredna zemlja, bez posebnog značaja u evropskim okvirima. Svoju šansu Lihtenštajn je potražio u transformaciji, odnosno orijentaciji u razvoju u pravcu uslužnih delatnosti, razvoju malih i srednjih preduzeća. Tako ova mala zemlja postaje globalni poslovni centar sa diverzifikovanom ekonomijom.

Naravno, poseban doprinos ovom razvoju dala je poreska politika kojom je od ove male zemlje stvorena poreska oaza. Investitorima je postala posebno privlačna zahvaljujući poreskoj stopi od 12,5% poreza na dobit, kao i jednostavnim procedurama osnivanja i registrovanja kompanija u ovoj zemlji. I danas iz tih prihoda Lihtenštajn ostvaruje 30% državnog budžeta.

Ova zemlja koristi švajcarski franak kao svoju valutu jer se opredelila za carinsku uniju sa Švajcarskom. Inače, obe zemlje moraju gotovo 90% potrebne energije da uvoze, pa su već više od 20 godina članice Evropskog ekonomskog foruma. Tako ove zemlje uskladjuju svoju ekonomsku politiku sa Evropskom unijom.

Zanimljivo je da polovinu radne snage koja uspešno razvija poslovne aktivnosti u ovoj zemlji čine radnici koji svakodnevno dolaze na posao iz Nemačke, Austrije i Švajcarske!

Ni Lihtenštajn nije mogao da ostane poštedjen tendencija da se u Evropi i svetu obezbedi transparentnost poreskog i bankarskog sistema, pošto ga je odlikovala jaka bankarska tajna.

Tako je potpisano niz bilateralnih sporazuma o razmeni podataka, pa od ove godine Lihtenštajn automatski razmenjuje podatke o bankovnim računima sa zemljama Evropske unije.

U ovoj zemlji mnogo je toga izuzetno. Kako polovina radne snage dolazi iz Nemačke i Austrije, onda je u Lihtenštajnu broj stanovnika i broj zaposlenih isti. A nezaposlenost je vrlo niska – ispod 2%.

I na kraju – ono najvažnije. Stanovnici Lihtenštajna imaju izuzetno visok životni standard i veoma dobre zarade. Prosečna zarada, zavisno od delatnosti, kreće se od 3.500 do 9.000 švajcarskih franaka.

( izvor: Nova ekonomija )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *