Legalno do posla u Austriji, uz minimalac od 1500 EVRA

Belma Cokić, poverenik za integraciju Srba u austrijsko društvo pri ambasadi Austrije u Srbiji prenosi Vam koji su koraci za traženje posla u Austriji. Austrijski Servis za zapošljavanje (AMS) saopštio je početkom meseca koja zanimanja su u toj zemlji deficitarna, što je privuklo veliku pažnju Srba koji žele da odu iz zemlje.

Vest o tome da Austrija traži 29.000 konobara, kuhara i pomoćnika, a da je pritom minimalac veći od plate programera u Srbiji koja je u proseku 1.500 evra, zaintrigirala je mnoge Srbe koji žele da zarade koji dinar više. Ipak, od posla vas deli nekoliko koraka.

UK_gRADJEVINCI

Prvo je neophodno pronaći odgovarajućeg poslodavca u Austriji koji želi da vas zaposli. Danas se takvi poslovi pronalaze putem interneta, gde postoji veliki broj sajtova sa poslovima u Austriji, ili preko ličnih kontakata. Ipak, bitno je naglasiti da bi trebalo da se fokusirate na zanimanja koja su u toj zemlji deficitarna, jer to povećava verovatnoću da ćete dobiti dozvolu za rad – objašnjava Cokić.

Zanimanja na koje bi trebalo da se fokusirate, sudeći po najnovijim podacima, jesu ona iz oblasti ugostiteljstva – konobari, kuvari, pomoćnici u kuhinji, čistači i radnici na pakovanju robe najtraženiji su u Austriji. A budući da je od maja ove godine minimalna bruto zarada u hotelijerstvu i ugostiteljstvu  gotovo 1.500 evra mesečno, jasno je zašto se sve više Srba interesuje za zaposlenje u ovoj zemlji.

Viza nije potrebna, ali da biste ze zaposlili, morate da imate radnu dozvolu.

– Reč je o takozvanoj crveno-belo-crvenoj karti ili Rot-Weiss-Rot-Karte, za koju kandidat aplicira u ambasadi nakon što je već pronašao poslodavca. Zatim se određuje na osnovu nekoliko kriterijuma da li ćete dobiti ovu dozvolu, a jedan od kriterijuma je upravo potreba za radnom snagom. Zato, na primer, nema veze što poznajete nekoga ko ima frizerski salon i želi da vas zaposli u Austriji, ako njima nisu potrebni frizeri već ih imaju dovoljno u svojoj zemlji – objašnjava sagovornica.

Poznavanje nemačkog jezika nije neophodno za dobijanje ove dozvole, ali jeste veliki plus.Kriterijumi po kojima se određuje ko dobija crveno-belo-crvenu kartu su kvalifikacije, radno iskustvo, poznavanje jezika, starost i studije u Austriji (za visokokvalifikovana zanimanja).

Ova karta objedinjuje radu i boravišnu dozvolu, i traje 12 meseci. Nakon što dobijete ovaj papir i poslodavca, stvar je poprilično jednostavna – možete da krenete da se pakujete.

Iz Austrijske ambasade upozoravaju da mnogi pokušavaju da zarade varajući Srbe koji hrle u Austriju. Tako se po nekim jatovima nalaze oglasi u kojima se obećava pribavljanje austrijske radne dozvole nakon uplate “takse za vizu” fizičkom licu ili firmu. Iz ove ambasade izričito savetuju da se nikakve “takse” ne uplaćuju, te da se umesto toga prvo obratite ambasadi.

Budući da je sve veći broj onih koji u ovoj državi traže svoje parče hleba, austrijska ambasada redovno organizuje seminare informativnog karaktera o odlasku u Austriju, a o tome kada se i gde održavaju možete da se informišete na njihovoj Fejsbuk stranici.

Izvor: dalicom.eu

7 Komentara

  1. musa jusufi 21. marta 2016. Reply
  2. Miloš 1. aprila 2016. Reply
  3. Nikola 12. aprila 2016. Reply
  4. Dragana Peric 3. juna 2016. Reply
  5. Goca 26. marta 2017. Reply
  6. Dijana Pavković 15. oktobra 2017. Reply
  7. Lidija Savic 16. avgusta 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *