Lakše i brže do priznavanja diploma u Nemačkoj

Stručne radnike traže svugde, ali, čini se, nigde kao u Nemačkoj. Ovoj zemlji treba još toliko radnika da je nemačka vlada raznim merama morala da ubrza proces doseljavanja stranih radnika. Toj efikasnosti useljavanja doprinose posebno mere poput onih kojima se stiže brže do nemačke vize, odnosno brže do priznavanja stručne diplome.

Na višegodišnje vapaje privrednika za preko potrebnim stručnim radnicima, nemačka vlada je odgovorila pokretanjem programa privlačenja stranih radnika pod nazivom „Make it in Germany“. Taj program i mere koje on donosi u Nemačkoj su nacionalni prioritet. Savezni ministar rada ga ovako obrazlaže:

„Bez stranih stručnjaka nećemo moći da održimo naše blagostanje. Ne možemo jednostavno da čekamo na te ljude, moramo da se potrudimo oko njih“, izjavio je on.

Za koji dan će stupiti na snagu novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Nemačku, čime se potvrdjuje da je Nemačka doseljenička zemlja. Usvojene zakonske odredbe imaju za cilj da stranim radnicima olakšaju pristup nemačkom tržištu rada, u gotovo svim privrednim granama.

Tako su u ponedeljak u Bonu ministri saveznog kabineta otvorili novi Centralni ured za priznavanje stručne kvalifikacije ZSBA. Nemački mediji pišu I o tome da u ovom trenutku u Nemačkoj postoji više od 1.400 raznih službi koje se bave priznavanjem diploma.

Jednostavnije I brže do priznavanja diploma

Sa mnogo strana često su se čule zamerke upućene nemačkim vlastima da su procedure u postupku obezbedjenja potrebnih dokumenata I sticanja statusa za useljenje u Nemačku vrlo složene, a administracija spora, znatno sporija od one u SAD, Kanadi. Kako bi Nemačka ravnopravno učestvovala u borbi za najbolje stručnjake, neophodno je promeniti dosadašnju praksu.

Prilikom otvaranja Centralnog ureda za priznavanje stručne kvalifikacije, nemački ministri su predstavili ovu pojednostavljenu proceduru: radnici zainteresovani za dolazak u Nemačku treba, najpre, da kontaktiraju ZSBA, koji će im pomoći u pripremi celokupne dokumentacije potrebne za priznavanje kvalifikacije. Ured će im tokom čitavog postupka pomagati savetima, putem mejla, četa, telefona. Takodje, ured će nihove diplome distribuirarati nadležnim institucijama na nivou nemačkih saveznih pokrajina.

Poznato je da novi Zakon o doseljavanju u Nemačku stručne radne snage treba da olakša dolazak u Nemačku I potragu za poslom svim kvalifikovanim radnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Kod nemačkih poslodavaca postoje posebno velika očekivanja od stručnih radnika iz zemalja Zapadnog Balkana. O reputaciji koju ovi radnici uživaju u Nemačkoj, u nemačkom Saveznom zavodu za zapošljavanje kažu:

„U prošlosti smo dobili veoma puno upita sa Zapadnog Balkana, to je jedan od regiona koji su veoma važni za nas, zato što tamo pronalazimo vrlo dobru, kvalifikovanu, stručnu radnu snagu, a s druge strane ima dosta ljudi koji znaju nemački jezik, što je od ogromne pomoći u poslovnoj integraciji“.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *