KUDA ODLAZE RADNICI IZ SRBIJE U DOBA KORONE?

Da je pandemija koronavirusa promenila i uzdrmala gotovo sve aspekte života i odredila nove prioritete, sasvim je izvesno. No, ponešto je ostalo kako je i bilo. Radnici iz Srbije su i u doba korone najčešće odlazili u Nemačku – čak 15.385 boravišnih dozvola izdato je u 2020.godini.

Istina, odmah treba reći da je u 2020.godini u Evropskoj uniji izdato oko 2,2 miliona boravišnih dozvola gradjanima zemalja van Evropske unije, što je za četvrtinu manje od onih izdatih u 2019.godini. Tako je prekinut kontinuitet rasta broja izdatih dozvola, izražen od 2013.godine. To je direktna posledica pandemije i restrikcija kretanja, putovanja.

Dozvole za boravak u Evropskoj uniji izdaju se zbog posla, obrazovanja, spajanja porodice i iz „drugih razloga“. U 2020.godini manje dozvola je izdato po svim osnovama, a najveće smanjenje je kod onih izdatih zbog obrazovanja.

Čak 40% svih izdatih dozvola u 2020.godini povezano je sa zaposlenjem.

Koje zemlje izdaju najviše dozvola?

Medju zemljama Evropske unije Poljska je izdala više od četvrtine svih izdatih dozvola.Na drugom i trećem mestu su Nemačka i Španija koje su izdale 313.000 odnosno 312,000 boravišnih dozvola u 2020.godini.

Najveći pad broja izdatih dozvola zabeležen je u Češkoj, gde se broj izdatih dozvola prepolovio u odnosu na 2019.godinu. A slično opredeljenje postojalo je i u Grčkoj i na Malti. U tim zemljama je u 2020.godini broj izdatih boravišnih dozvola prepolovljen.

Rast broja izdatih dozvola u 2020.godini zabeležila je samo Litvanija.

Najviše dozvola zbog posla izdala je Poljska, a zbog obrazovanja Francuska.

Boravišne dozvole izdate radnicima sa različitih kontinenata

U 2020.godini najviše boravišnih dozvola izdato je radnicima, državljanima Ukrajine, preko 600.000 dozvola. Ukrajinskim radnicima najviše dozvola je izdala Poljska, preko 80%.

Sledeći po broju dobijenih boravišnih dozvola za boravak u Evropskoj uniji najbrojniji su radnici iz Maroka. Od oko 123.000 boravišnih dozvola više od polovine im je izdala Španija.

Sa nešto manje od 80.000 boravišnih dozvola treći na listi su radnici koji dolaze iz Indije. Njima je najviše boravišnih dozvola izdala Nemačka.

A koliko boravišnih dozvola su dobili državljani Srbije?

U doba korone, tokom 2020.godine državljanima Srbije izdato je ukupno 40.872 boravišne dozvole za boravak u zemljama Evropske unije.

Kao i mnogo godina unazad, Nemačka je bila najprivlačnija našim sunarodnicima, pa im je 15.385 boravišnih dozvola ukupno odobreno.

Dvostruko manje boravišnih dozvola državljanima Srbije odobrila je Hrvatska, nešto preko 7.300. Sledi Austrija, takodje popularna medju našin sunarodnicima, sa preko 3.000 izdatih boravišnih dozvola. Na listi su i Slovenija sa oko 2.500 izdatih boravišnih dozvola i Slovačka koja je u prošloj godini odobrila 2.300 boravišnih dozvola radnicima, srpskim državljanima.

( izvor: Nova ekonomija )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *