KROZ ESTONSKI E-RESIDENCY DO FIRME UNUTAR EU

Poznata kao digitalni pionir, Estonija programom e-residency nudi strancima mogućnost da registruju, pokrenu svoj biznis, a time direktno pristupe tržištu Evropske unije bez ikakvih ograničenja.

Čime Estonija privlači strane preduzetnike?

Ova mala baltička zemlja nastala raspadom Sovjetskog Saveza, prilično udaljena od nas, nema neke posebne tradicionalne veze sa Srbijom. U njoj živi negde oko 1.300.000 stanovnika, a radno sposobno je nešto više od polovine stanovništva.

Od početka ovog intenzivnog razvoja informacionih tehnologija i digitalizacije, kao i njihove primene u gotovo svim sferama života, Estonija se nametnula kao jedna od vodećih zemalja u svetu.

Šta je e-Residency?

Program e-Residency osmišljen je kao mogućnost da stranci u Estoniji registruju i započnu svoj posao i svoje finansije, jer će tako bez ograničenja pristupati tržištu Evropske unije.

Naravno, na temelju digitalizacije moguć je digitalni identitet kojim stranci stiču elektronsko boravište. Na taj način strancima je omogućeno da otvore bankovni račun i pokrenu biznis u Estoniji iz bilo kog dela sveta, online.

Zahvaljujući obaveznom digitalnom identitetu ( kao digitalna lična karta ) već nekoliko godina gradjani Estonije obavljaju sve administrativne poslove. Sad se ta mogićnost ponudila i strancima, posebno preduzetnicima. Njome strani preduzetnici mogu na brz i jednostavniji način da započnu biznis u Estoniji, bez napuštanja svoje zemlje.

Šta strancima pruža elektronsko boravište?

Prema važećim propisima, elektronsko boravište ne obezbedjuje strancima estonski pasoš i estonsko državljanstvo, niti, pak, postoji obaveza plaćanja poreza u Estoniji. Zanimljivo je da medju strancima preduzetnicima ima dosta onih koji uzimaju i fizičku adresu za svoju kompaniju u Estoniji, jer je poreski sistem u ovoj zemlji povoljan.

Inače, ekonomska kretanja, kao i politička dogadjanja, poput izlaska Velike Britanije iz Evropske unije i mnogi drugi učinili su ovaj estonski program vrlo popularnim u mnogim delovima sveta.

Želeći da sve postupke i procedure oko registracije preduzetnika sprovede uz maksimalno posštovanje zakona, estonska vlada uz pomoć policije u slučaju sumnje da je reč o „prljavim poslovima“ ili pranju novca, takav zahtev odmah odbija.

Od početka primene programa preko 60.000 ljudi iz raznih zemalja postali su e-rezidenti.

Kako aplicirati za e-rezidenta?

Tokom sprovodjenja programa došlo je do pojednostavljenja procedura, pa više nije neophodno dolaziti u Talin da bi se apliciralo za e-residency. Većinu postupaka moguće je uraditi online.

Za e-residency mogu aplicirati stranci stariji od 18 godina koji nisu osudjivani.

Prijava sadrži sledeće podatke i dokumenta:

  • Ime, prezime i osnovne identifikacione informacije
    • Skeniranu fotografiju za pasoš
    • Skeniranu kopiju zvanične identifikacione dokumentacije
    • Najmanje jedan pasus u kom se opisuju razlozi i motiv za apliciranje
    • Dokaz o uplati takse od 100 €

Takodje, neophodno je navesti lokaciju na kojoj želite da preuzmete svoja estonska dokumenta (najbliža ambasada Estonije je u Beču).

Po predaji prijave sledi period u kojem se dokumenti obradjuju i proveravaju, nakon čega se donosi konačna odluka o dodeli e boravišta. Ovaj period obično traje od jednog do tri meseca.

( izvor: Poslovne.com )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *