KRAĆE RADNO VREME I RAD OD KUĆE ZA BOLJU PRODUKTIVNOST

Ovo bi zaista bila potvrda one poznate izreke da je nekada manje zapravo više. A potvrda stiže od ekonomskih stručnjaka, ali i  od menadžera koji ističu da primeri iz prakse napuštanja konvencionalne radne sedmice rezultiraju obostanom koristi – i poslodavaca i zaposlenih.

Izuzetno brz tehničko tehnološki razvoj u poslednjoj deceniji izmenio je gotovo sve aspekte posla, ubrzavao i olakšavao postupke i procedure, otvarao nove, neslućene mogućnosti. Ali, uz sve to na globalnom nivou registruje se značajni pad produktivnosti.

Pandemija i njene posledice

Čini se da smo svi očekivali brži i efikasniji oporavak privrednih aktivnosti slabljenjem pandemije. Takozvana postpandemijska depresija smanjila je produktivnost u brojnim privrednim granama.

U nekim kompanijama lek su tražili u pooštravanju stava i povećanju zahteva koji se postavljaju pred radnike, ali su te zastarele mere donele samo povećanu stopu bolovanja, greške u radu i još više ugrozile produktivnost. Visoka inflacija dodatno je otežala situaciju.

Zadovoljni radnik – ključ uspeha

Ekonomska nauka nudi rešenja u sasvim drugom pravcu. Primeri dobre prakse su firme koje su uvele kraće, fleksibilno radno vreme i modele rada od kuće.

Posebno se ukazuje na izuzetne rezultate četvorodnevne radne nedelje koje su ekonomisti izrazili rečenicom:

Srećno dete je ključ za uspešan biznis.

Drugim rečima, sredine u kojima radnici mogu da ostvare ravnotežu privatnog i poslovnog života, dovoljno vremena posvete deci i pristojno žive, garantovano donose uspešan rad.

Pilot projekat „četvorodnevna radna nedelja“

Ovaj najveć pilot projekat sprovođen je širom sveta u koordinaciji sa neprofitnom organizacijom „4 day week global“, uz učešće poslodavaca iz Sjedinjenih Američkoh Država, Australije, Irske, Španije, Velsa, Škotske i čak 3.300 uposlenih u Velikoj Britaniji.

Posle šestomesečnog testiranja rezultati su bili sledeći:

  • Samo pet firmi vratilo se na stari petodnevni sistem rada;
  • Smanjena je praksa odlaska na bolovanja;
  • Zabeležen je skok profita i zarada;
  • Poboljšala se motivacija i fokusiranost na poslu.

Možda se rezultati novog koncepta rada najsažetije izražavaju u rečenici:

Ljudi su radili više za manje radnog vremena.

Japan je to već iskusio i potvrdio da je četvorodnevnom radnom nedeljom, uz petodnevnu platu, produktivnost povećana za 40%!

Kakva je zapravo budućnost poslova?

Zanimljivo je da su po sprovedenom pilot projektu u Sjedinjenim Američkim Državama i radnici i supervizori izrazili želju da nastave sa testiranim konceptom rada.

Svetski ekonomski forum nedvosmisleno podržava ovaj novi koncept rada i u tom smislu tvrdi da poslodavci širom sveta ponavljaju sledeću misao:

Radite pametnije, a ne teže!

Čini se da time i poslodavci i zaposleni postaju zadovoljniji i uspešniji, odnosno da je odustajanje od konvencionalne radne sedmice obostrano korisno.

U izveštaju Svetsog ekonomskog foruma za 2020.godinu, sagledavajući budućnost poslova, izneta je procena da će uz pomoć digitalizacije bar dve petine ukupne svetske radne populacije raditi na daljinu.

( izvor: Politika )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *