KOLIKU ZARADU DONOSI RAD NA NAFTNOJ PLATFORMI?

Poslovi na naftnoj platformi spadaju, svakako, medju najteže, zahtevaju mnogo odgovornosti i discipline, ali donose velike izazove i veoma dobru zaradu.

Iako vrlo posebni i opasni, poslovi na naftnoj platformi privlače ljude širom sveta. Medju njima je mnoogo onih koji ne poseduju neku posebnu stručnost i profesionalna znanja. Znatno je manje visoko obrazovanih, poput inženjera elektrotehnike, geologije, geotehnike, metalurgije i slično.

Šta sve može da se radi na naftnoj platformi?

Najpre, na svakom naftnom postrojenju angažovan je značajan broj pomoćnih radnika čiji poslovi ne zahtevaju posebnu stručnost. Takvi poslovi su:

  • pomoćni radnik koji održava čistoću, pomaže oko utovara i istovara robe;
  • pomoćni radnik na palubi za bušenje;
  • radnici na održavanju čistoće soba i kuhinje, pripremi hrane, pranja.

Pored njih, postoje poslovi za koje se zahtevaju odredjena stručna znanja, kao što su:

  • farbari;
  • bušači, odgovorni za sve što se dogadja tokom bušenja;
  • mehaničari i električari koji održavaju električne i ostale instalacije;
  • varioci
  • kranisti
  • kapetan
  • lekar

Šta je potrebno za posao na naftnoj platformi?

Do posla na naftnoj platformi dolazi se posredstvom odabranih stranih agencija. Da bi se apliciralo za bilo koju poziciju neophodno je obezbediti certifikat B2 koji podrazumeva završene obuke: osnovnog preživljavanja na moru, poznavanje protivpožarnog sistema i prve pomoći i zaštite.

Ove obuke finansiraju sami kandidati i koštaju oko 400 evra, kao i lekarsko uverenje da ste zdravstveno sposobni i ono košta oko 360 evra. Takođe, podnosi se dokaz o obrazovanju i CV dokument.

Sa odabranim kandidatom potpisuje se ugovor u skladu sa pozicijom i radnim mestom.

Kako i koliko se radi na platformi?

Za one koji počinju rad na naftnoj platformi predvidjeno je da rade sedam dana, a potom sedam dana odmaraju, odnosno da se rad i odmor smenjuju na četrnaest dana. Sticanjem potrebnog iskustva radi se šest meseci, a potom odmara isto toliko.

Inače, dnevno se radi 12 časova.

Naftne platforme su, uglavnom, smeštene na većim geografskim širinama, u hladnom klimatskom pojasu, što značajno otežava uslove rada – snažni vetrovi, kiša i niske temperature su česti pratioci. Poslodavci obezbedjuju visok nivo sigurnosti i bezbednosti na radu, pa je poštovanje mera i nošenje zaštitne opreme obavezno.

Tu je i odgovarajuća psihološka priprema. Ali, na platform su i veoma dobri uslovi za život. Na raspolaganju su internet i besplatni telefonski razgovori, teretana i sauna, čak i poslastice iz raznih delova sveta.

Zarade na naftnoj platformi

Kao što smo rekli, veliki zahtevi ovih poslova i izuzetni uslovi rada pružaju mogućnost dobre zarade. Ona direktno zavisi od vrste posla i stručnosti, kvalifikacije za odredjeni posao. A kreće se u rasponu od 24.000 evra do 72.000 evra, na godišnjem nivou.

Još jednom podsećamo da je za dobijanje posla na naftnoj platformi potrebno obezbediti niz zdravstvenih uverenja, kao i kurs preživljavanja na moru i spasavanja iz helikoptera (HUET – Helicopter Underwater Egress Training, koji se obično rade u Škotskoj.

I jedno upozorenje:

Budite oprezni. I ovde se pojavljuju lažne kompanije koje zapošljavaju na naftnim platformama. Obično odmah traže novac!

( izvor: Poslovne.com )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *